37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCostica Vărzaru vrea în libertate

Costica Vărzaru vrea în libertate

Magistraţii Curţii de Apel decid dacă acceptă solicitarea depusă de Costica Vărzaru, fosta directoare de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Aceasta a fost arestată în urmă cu o lună şi jumătate pentru că ar fi luat mită de la mai mulţi elevi. În schimbul banilor, le promitea rezolvarea subiectelor astfel încât aceştia să promoveze examenul.

Vineri, 23 august, Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, altor trei femei. Este vorba despre Gina Cinotoiu, membră a comitetului de părinţi, acuzată de trafic de influenţă, Elena Dumitru şi mimoza Maria Vulcu, pentru tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada mai-iunie 2013, Costca Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, cu sprijinul inculpatei Gina Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi din cadrul liceului, înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei de Bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către elevi.

Mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat avut în vedere de inculpate ar fi fost următorul:

– sumele de bani colectate urmau a fi înmânate cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către inculpata Costica Vărzaru, cât şi disimulat, respectiv în pachete de ţigări/reviste/ziare poziţionate pe catedrele din sălile de examinare;

– imediat după deschiderea subiectelor, inculpata Costica Vărzaru urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate;

– distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpataCostica Vărzaru şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de „ciorne”.

S-a mai reţinut că în perioada 25.06.2013 – 30.06.2013, inculpata Costica Vărzaru a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa în sensul indicat anterior.

La data de 01.07.2013, în timp ce se afla la sediul Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, inculpata Mimoza Maria Vulcu împreună cu Elena Dumitru (a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului) au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, ce urmau a fi date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa.

Minoza Maria Vulcu a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen în scopul anterior menţionat.

De asemenea, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări sub aspectul unor fapte de corupţie faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii din cadrul Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu care au susţinut la data de 01.07.2013 proba scrisă la examenul de bacalaureat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă