18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCORUPŢIE. Rectorul şi prorectorul Universităţii "Ovidius", demişi din funcţii

CORUPŢIE. Rectorul şi prorectorul Universităţii “Ovidius”, demişi din funcţii

Rectorul Universităţii “Ovidius” din Constanţa,şi prorectorul, cercetaţi pentru luare de mită, primul dintre ei în arest, au fost demişi din funcţii, miercuri, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Universităţii “Ovidius”, Tiberius Dănuţ Epure a fost demis din funcţia de rector al instituţiei cu 58 de voturi “pentru” şi o abţinere.

Citeşte şi Ovidius – de la universitate plină de speranţe la cloacă

De asemenea, Senatul Universităţii “Ovidius” din Constanţa a votat, cu cinci abţineri, demiterea din funcţie a prorectorului Gabriela Stanciu.

Conform procedurilor, decizia Senatului universităţii va fi transmisă Ministerului Educaţiei Naţionale, urmând să fie începute procedurile pentru alegerea unui nou rector.

Dănuţ Tiberius Epure a fost arestat preventiv în 31 iulie, pentru luare de mită, el aflându-se în continuare în arest

Potrivit procurorilor, în cursul lunii august 2012, Epure a primit de la o persoană 1.000 de euro, printr-un intermediar, pentru a facilita admiterea fiicei celui de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în iulie 2013, Tiberius Epure ar fi pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs. Din banii pretinşi în iulie, Epure a primit 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie.

Citeşte şi Ministerul Educaţiei l-a revocat din funcţie pe rectorul Universităţii ”Ovidius” din Constanţa

Anchetatorii susţin că la pretinderea şi primirea sumei de 4.000 de euro rectorul Universităţii “Ovidius” a fost ajutat de către Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma. Tala este cercetat în acelaşi dosar în stare de libertate pentru complicitate la luare de mită.

Gabriela Stanciu, care avea atribuţii de rector după arestarea lui Dănuţ Tiberius Epure, este urmărită penal, de la începutul lunii septembrie 2013, după ce, în iulie 2012, a luat de la mama unei candidate 1.500 de euro mită pentru a-i da răspunsurile pentru admiterea la Farmacie.

“Concret, în schimbul banilor, învinuita Stanciu Gabriela a pus la dispoziţia învinuitei Toader Lucica, anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, răspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de întrebări. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica, a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Gabriela Stanciu este cercetată în libertate, dar anchetatorii i-au interzis să părăsească ţara pentru 30 de zile.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă