24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialCorupție cu epoleți: 6 polițiști anchetați de DNA pentru abuzuri

Corupție cu epoleți: 6 polițiști anchetați de DNA pentru abuzuri

Judecătoria Tecuci l-a condamnat pe cel considerat vinovat de polițiști la 18 ani de închisoare, dar, constatând neregulile, judecătorii i-au dat 3 ani cu suspendare.

Fostul șef al Poliției Tecuci, comisarul- șef Florin Balcan și cinci polițiști sunt cercetați de procurorii DNA Galați într-un nou dosar, fiind acuzați de abuz în serviciu și obstrucționarea justiției în modul în care au anchetat un accident de circulație soldat cu moartea a două persoane. Potrivit adresei nr. 593/VIII/1 din 8 octombrie 2015, semnată de primprocurorul Parchetului Curții de Apel Galați, Didina Dănăilă, în septembrie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul în care sunt cercetați cei 6 polițiști la DNA Galați. În luna iunie, comisarul-șef Balcan a fost destituit de la comanda Poliției Tecuci tot în urma unui dosar anchetat de DNA, după ce doi agenți au mers la o bancă pentru a-l ajuta pe prietenul unui alt șef din Poliția Tecuci să obțină un credit.

Accident soldat cu două victime

Evenimentul rutier s-a produs pe 13 iulie 2010, la 3 dimineața, pe centura Tecuciului, DE 581. La marginea șoselei erau parcate două Dacii 1310, care aparțineau legumicultorilor Nicolae Arghire și Sandu Mitoi, ambele încărcate cu saci cu ardei pe care voiau să îi vândă la Moinești. Cei doi încercau să repare o pană la mașina lui Mitoi. Amândoi au fost accidentați mortal de o mașină al cărei conducător nu a oprit la locul accidentului. Zona în care cei doi făceau pana a fost străbătută de o a 3-a Dacia 1310, a lui Sandu Ferțu, alt legumicultor care voia să meargă la Moinești și convenise cu Arghire să se întâlnească, și de un Mitsubishi L200, condus de Bogdan Banu. Acesta din urmă a susținut că mașina sa a lovit mai mulți saci cu ardei care se aflau pe șosea, a oprit și a plecat mai departe. Polițiștii din Tecuci au stabilit că vinovat este Bogdan Banu, care a stat 3 luni în arestul poliției și a fost condamnat la 18 ani de închisoare, însă pe măsură ce au început să iasă la iveală manevrele din ancheta polițiștilor din Tecuci pedeapsa a fost redusă la 3 ani, cu suspendare.

Verigile slabe

Prima dintre verigile slabe din acest caz este faptul că polițiștii din Tecuci au încercat să elimine din contextul accidentului prezența lui Sandu Ferțu. Fiul său, Ionel Ferțu, este subofițer la Poliția Tecuci. Soția fiului polițist este vară cu Daniel Tudorache, la vremea aceea subprefect de Galați. O nepoată a lui Ferțu este căsătorită cu un important procuror. Localnicii ne-au descris o întreagă încrengătură. Într-unoraș ca Tecuci, unde toată „lumea bună“ se cunoaște cu toată „lumea bună“, există suspiciunea că instinctual polițiștii își fac anchetele cu prudență. În cazul de față, de la prudență la abuz n-a fost decât un pas. În procesul-verbal de cercetare la fața locului nr. 592.883/13.07.2010, agenții Mircea Masgras, Cosmin Doniga și Gabriel Bălan, consemnează că Sandu Ferțu a sosit la locul accidentului după producerea acestuia: „La fața locului nu a fost identificat niciun alt conducător auto sau alt autoturism implicat în evenimentul rutier, fiind identificat numitul Ferțu Sandu, care a ajuns la fața locului imediat după producerea evenimentului rutier“. În declarația sa, Sandu Ferțu spune că a ajuns în zonă, a depășit cele două Dacii, a parcat și a rămas în mașină, ca să bea cafea și să numere niște mărunțiș. Firesc ar fi fost să coboare și să îi ajute pe cei doi să facă pana sau măcar să vadă cât va dura până să plece spre Moinești. De ce nu s-a comportat firesc? Principalul martor, Marius Gabriel Nechita, șoferul unui tir care trecea prin zonă, dar și nepoata uneia dintre victime confirmă prezența lui Ferțu imediat după producerea accidentului.

Potrivit expertizei, nu Bogdan Banu e autorul accidentului

Mașina Mitsubishi a lui Banu fost expertizată, în timp ce în cazul Daciei lui Sandu Ferțu nu a fost efectuată expertiza, explicația halucinantă fiind că oricum Ferțu a mers la soția uneia din victime și femeia a văzut mașina. În expertiza tehnică, expertul desemnat de instanță, Nicușor Hanganu, spune că cei doi nu au fost accidentați de mașina lui Banu: „Rezultă că accidentarea celor două persoane nu putea fi produsă de către autoutilitara Mitsubishi condusă de Banu Bogdan, avarierea maşinii producându-se după ce aceştia au fost accidentaţi mortal, elementele desprinse din autoutilitară căzând astfel peste urmele de sânge anterior produse“.

Polițiștii au încercat schimbarea declarației martorului-cheie

Principalul martor, șoferul de tir Marius Gabriel Nechita, a declarat la procesul în dosarul 6359/324/2010 că polițiștii din Tecuci au încercat să îi schimbe declarația: „Menționez că eu am dat o singură declarație la organele de poliție. După aceea am fost sunat de un polițist de la Poliția Tecuci, care mi-a comunicat faptul că este necesar să mai dau o declarație. Am fost de acord, însă m-am trezit că în timp ce eram în trecere prin Tecuci mi s-a dat întâlnire la o stație PECO, unde s-a prezentat un polițist, coleg al celui cu care am vorbit la telefon, care mi-a prezentat o declarație scrisă de el, cerându-mi să o semnez, motivând că nu mai are rost să pierdem timpul. Citind declarația care mi s-a prezentat, am văzut că declarația este în contradictoriu cu cea dată de mine și am refuzat să semnez“. Nu susținem că Ferțu ar fi autorul, nu sunt dovezi, dar de ce aceste tentative de deturnare a anchetei? Cu ce scop?

La Tecuci, polițiștii fac legea

În concluziile depuse la dosarul 6359/324/2010, aflat pe rolul Curții de Apel Galați, avocatul Doru Viorel Ursu, care îl reprezenta pe Bogdan Banu, afirmă următoarele: „Fără a face proces de intenție cuiva, este limpede că Ferțu Sandu a îndepărtat de la locul accidentului propriul autoturism, unul din cele pe care le utiliza, autoturism care e singurul scăpat de a fi verificat, controlat și a se putea verifica starea sa tehnică, eventuale avarii, urme biologice și textile. (…) Primul impuls al lui Ferțu Sandu a fost să-și anunțe fiul, Ferțu Ionel, agent șef de poliție în cadrul Poliției Municipiului Tecuci. Ajunși la locul accidentului, prima și principala preocupare a polițiștilor, colegi de serviciu al acestuia din urmă, a fost îndepărtarea din zonă a martorului Nechita Marius Gabriel, martor extrem de important și căruia aceiași colegi au încercat să-i modifice declarația“.

Cele mai citite

Salariul mediu net din luna februarie a ajuns la 4.876, cu 14,2% mai mult față de perioada similară din 2023

Câştigul salarial mediu net a fost de 4.876 lei în februarie, în creştere cu 17 lei (+0,3%) faţă de luna ianuarie 2024. Comparativ cu...

Schimbare de planuri! Simona Halep s-a retras de la turneul WTA de la Oeiras

Simona Halep și-a anunțat retragerea de la turneul WTA 125 de la Oeiras, invocând faptul că are nevoie de mai mult timp pentru a...

Eveniment la Academia Română. Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și...
Ultima oră
Pe aceeași temă