Romania ar putea fi sanctionata drastic de Comisia Europeana daca nu reuseste sa demonstreze ca justitia functioneaza si in cazul demnitarilor suspectati de coruptie. Raportul Comisiei, care va fi adoptat poimaine, atrage atentia autoritatilor de la Bucuresti ca fondurile europene ar putea fi reduse, acceptarea tarii in spatiul Schengen amanata, iar trecerea la moneda euro intarziata daca nu vor fi "risipite dubiile" privind "capacitatea tarii de a combate coruptia". Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, vede insa partea plina a paharului, dupa cum rezulta dintr-un interviu pentru Mediafax in care precizeaza ca "progresele inregistrate in ultimele luni in domeniul justitiei par sa fi indepartat pentru moment aplicarea masurilor de salvgardare". Expertii de la Bruxelles au constatat insa ca reformarea justitiei se face incet, ca "realizarile sunt fragile", ca lipsesc "un consens politic larg si o vointa fara echivoc in cadrul tuturor partidelor politice de a eradica fenomenul coruptiei la nivel inalt". Pentru a sublinia unde se produce fractura atunci cand se solutioneaza cazurile demnitarilor suspectati de coruptie, proiectul Raportului noteaza ca "angajamentul Romaniei in eradicarea coruptiei este reflectat la nivelul anchetelor, dar nu este sustinut si printr-un numar crescut de condamnari sau de sanctiuni de descurajare".
» Aderarea Romaniei la spatiul Schengen si acceptarea tarii in grupul statelor care folosesc moneda euro ar putea inregistra intarzieri din cauza ca Bucurestiul nu are rezultate concrete in lupta cu marea coruptie.
» Comisia Europeana critica in proiectul Raportului pe 2008 inexistenta condamnarilor in cazurile demnitarilor suspectati de coruptie.
» De vina sunt "cadrul institutional fragil", Parlamentul care blocheaza dosarele demnitarilor anchetati si Consiliul Superior al Magistraturii, care se "misca incet" atunci cand trebuie sa ia decizii disciplinare.
Romania ar putea fi sanctionata drastic de Comisia Europeana daca nu reuseste sa demonstreze ca justitia functioneaza si in cazul demnitarilor suspectati de coruptie. Raportul Comisiei, care va fi adoptat poimaine, atrage atentia autoritatilor de la Bucuresti ca fondurile europene ar putea fi reduse, acceptarea tarii in spatiul Schengen – amanata, iar trecerea la moneda euro – intarziata daca nu vor fi "risipite dubiile" privind "capacitatea tarii de a combate coruptia". Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, vede insa partea plina a paharului, dupa cum rezulta dintr-un interviu pentru Mediafax in care precizeaza ca "progresele inregistrate in ultimele luni in domeniul justitiei par sa fi indepartat pentru moment aplicarea masurilor de salvgardare".
Expertii de la Bruxelles au constatat insa ca reformarea justitiei se face incet, ca "realizarile sunt fragile", ca lipsesc "un consens politic larg si o vointa fara echivoc in cadrul tuturor partidelor politice de a eradica fenomenul coruptiei la nivel inalt". Pentru a sublinia unde se produce fractura atunci cand se solutioneaza cazurile demnitarilor suspectati de coruptie, proiectul Raportului noteaza ca "angajamentul Romaniei in eradicarea coruptiei este reflectat la nivelul anchetelor, dar nu este sustinut si printr-un numar crescut de condamnari sau de sanctiuni de descurajare". Cu alte cuvinte, procurorii strang probele, dar instantele, din cauza "jurisprudentei inconsistente" si a "incertitudinilor legale", scapa din plasa pestii mari. Specialistii europeni constata ca Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie "au performante bune" si ca "au inceput procedurile pentru lansarea anchetelor in cateva cazuri care implica fosti ministri si membri ai Parlamentului".
Bruxelles-ul este insa nemultumit ca aceste anchete se blocheaza fie la instantele de judecata, fie in forul legislativ si subliniaza ca "Parlamentul trebuie sa demonstreze un angajament lipsit de echivoc in favoarea eradicarii coruptiei la nivel inalt". Altfel spus, Comisia Europeana da o nota proasta parlamentarilor autohtoni, care au blocat inceperea urmaririi penale a demnitarilor suspectati ca au abuzat de functia publica in folos propriu sau in avantajul amicilor politici. Fostul premier Adrian Nastase si ministrul Transporturilor in perioada guvernarii sale, Miron Mitrea, au devenit studiu de caz pentru expertii de la Bruxelles, care avertizeaza ca "nu s-a inregistrat nici un progres real in zece cazuri-cheie in care sunt implicati fosti ministri. Aceasta se datoreaza partial faptului ca Parlamentul a blocat investigarea, si partial faptului ca aceste cazuri au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Avertizare
» Cerintele Raportului
1 "Lupta anticoruptie trebuie depolitizata, iar Romania trebuie sa-si afirme angajamentul lipsit de echivoc in combaterea coruptiei la nivel inalt."
2 "Investigarea independenta a fostilor ministri si parlamentari de catre autoritatile judiciare trebuie sa poata continua pentru a reface increderea publica in lupta impotriva coruptiei."
3 "CSM trebuie sa ia masuri pentru a garanta transparenta si eficienta sistemului judiciar", "sa-si dezvolte credibilitatea" oferind "solutii sustenabile privind deficientele de personal si management" si sa "adopte o pozitie lipsita de echivooc" privind "lupta impotriva coruptiei la nivel inalt in contextul actualei dezbateri politice controversate din Parlament".
4 "ANI va trebui sa demonstreze ca are capacitatea operationala de a sanctiona eficient averile nejustificabile si de a verifica incompatibilitatile si conflictele de interese."
5 "Guvernul trebuie sa finalizeze noul Cod de Procedura penala" pentru a crea "un cadru de ancheta mai clar si eficient".
6 "Controversatele amendamente introduse de Parlament la ordonanta de urgenta care modifica actualul Cod Penal si Cod de Procedura Penala ar trebui abandonate. Ele restrang grav orice investigatie semnificativa."
POZITII
» Sanctiuni indreptatite
Expertul anticoruptie Laura Stefan, de la Societatea Academica Romana, considera ca sanctiunile de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen si la grupul Euro sunt posibile, deoarece politicienii nu si-au tinut cuvantul dat UE inainte de aderare. "Nu ne mai putem comporta fata de partenerii din UE ca un copil mic si imatur, blocand dosarele de coruptie in Parlament", spune stefan. Sanctiunile pentru tara noastra sunt mult mai blande decat cele administrate vecinilor bulgari, care si de aceasta data ne-au luat-o inainte, dar in sens negativ, remarca Adrian Moraru, expert la Institutul Pentru Politici Publice. "La cat de critic este raportul Comisiei Europene despre Bulgaria, in privinta crimei organizate, rapirilor de persoane si afacerilor necurate, Romania cumva scapa de aceasta data, fara prea multe comentarii din partea oficialilor europeni", afirma Moraru.
Termenul fixat de autoritati pentru aderarea la spatiul Schengen este anul 2012, iar cel pentru trecerea la euro – 2014. Intrarea in Schengen va elimina practic frontierele dintre Romania si celelalte state ale UE, astfel incat cozile din vami vor disparea. Trecerea la euro va impulsiona economia, iar romanii ar putea trai mai bine.