20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCoruptia face ravagii in sudul Italiei

Coruptia face ravagii in sudul Italiei

Coruptia este la fel de periculoasa pentru Italia ca si mafia."
Marco Vitale, economist

» Arestarea in Italia a mai multor investitori si oameni politici, majoritatea de stanga.

» Premierul italian, Silvio Berlusconi, a deplans "noua dezlantuire a mecanismului madiatico-judiciar".

Referindu-se la celebra operatiune anticoruptie "Cu mainile curate", cotidianul italian La Stampa sublinia ca "istoria se repeta", referindu-se la arestarea mai multor alesi ai Partidului Democrat (PD), principala forta de opozitie, acuzati de implicarea in afaceri cu licitatii trucate si comisioane ascunse la Napoli, Pescara si in regiunea sudica bogata in petrol, Basilicata, unde a fost acuzata compania Total Italie.

Premierul Silvio Berlusconi si-a exprimat ieri solidaritatea cu opozitia de stanga apreciind ca publicarea in presa a anchetelor si a ascultarilor judiciare "nu face bine tarii". Operatiunea "Cu mainile curate", declansata in 1992 contra unui sistem generalizat de mita (Tangentopoli) in care se amesteca lumea afacerilor si cea politica, a dus la peste o mie de condamnari si la disparitia democratiei crestine, partidul dominant dupa razboi. Organizatia neguvernamentala Transparency International, in raportul sau anual privind coruptia, a clasat Italia pe locul 55 din 180 si pe locul 26 din cele 31 de state europene.

De aceasta data, spre deosebire de "Cu mainile curate", stanga este cea aflata in centrul furtunii privind "problema morala". La Stampa prezice pentru formatiunea nascuta acum 14 luni, prin fuziunea ex-comunistilor si a catolicilor de stanga, acelasi destin ca al democratiei crestine. Parchetul din Napoli a emis 13 mandate de arestare, trimitandu-l dupa gratii pe omul de afaceri Alfredo Romeo. Toti sunt acuzati de asociere in scopul fraudelor in licitatii publice si de acte de coruptie.

Afacerea implica societatea "Global service" a lui Romeo, care a castigat o licitatie trucata in 2007, in valoare de 397 milioane euro, pentru intretinerea strazilor si a parcului imobiliar din Napoli.

Anterior au fost alte 15 arestari, intre care cea a responsabilului francez al companiei petroliere Total Italie, pentru coruptie in cadrul exploatarii zacamintelor de petrol din sudul tarii. Politia a mai arestat 38 de persoane acuzate  de coruptie si escrocherie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă