12.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialCornel Penescu, fost finanţator FC Argeş, condamnat la patru ani de închisoare...

Cornel Penescu, fost finanţator FC Argeş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finanţator al FC Argeş, a fost condamnat, joi, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Mită pentru arbitri 1”.

Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecătorul Gabriela Mihai, în acelaşi dosar fostul director general al SC PIC, Liviu Făcăleaţă, şi fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu executare. instanţa a dispus achitarea arbitrului Marcel Savaniu şi a lui Florian Prunea, fost director de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, pe motiv că faptei pentru care aceştia au fost trimişi în judecată îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, transmite Mediafax.

Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii Tribunalului Prahova le-au condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe toate celelalte nouă persoane trimise în judecată în acest dosar, respectiv: Libertatu Dan Cristian, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, Corpodean Sorin, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, Bogaciu Dumitru Aurelian, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, Lică Marcel, observator federal şi fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Pieca Gheorghiţă, administrator la societăţile S.C. PIC S.A. şi Fotbal Club Argeş, Mincă Cristian, preşedinte al Fotbal Club Argeş Piteşti, Cîrstina Daniela, director în cadrul S.C. PIC S.A., Dan Cristian Lucian, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, şi Caia Sorin Cristian, arbitru de fotbal în lotul divizionar A.

De asemenea, sentinţa pronunţată, joi, de Tribunalul Prahova îi achită pe inculpaţii Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă, Ghorghe Constantin şi Gheorghiţă Pieca de acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, tot întrucât faptei de care au fost acuzaţi îi lipseşte unul dintre elementele constitutive. 

Decizia Tribunalului Prahova, care a fost instanţă de fond în acest dosar, poate fi atacată cu apel, nefiind definitivă.

Magistraţii au dat sentinţa în acest dosar după ce au amânat de trei ori pronunţarea.

În iunie 2009, DNA informa că Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în FRF, Gheorghe Constantin, fost preşedinte al CCA, Liviu Făcăleaţă, director general al SC Pic, Cornel Penescu, acţionar majoritar la FC Argeş Piteşti şi Cristian Libertatu, fost director al OJPC Argeş au fost trimişi în judecată pentru corupţie.

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar Cornel Penescu pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, Liviu Făcăleaţă pentru complicitate la dare de mită, iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri, Dan Cristian Libertatu pentru luare de mită şi Gheorghe Constantin pentru luare de mită şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Procurorii DNA i-au mai deferit justiţiei pe arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, precum şi pe Marcel Lică, observator federal şi fost vicepreşedinte al CCA, pentru luare de mită. În acelaşi dosar au fost de asemenea inculpaţi Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile SC Pic SA şi FC Club Argeş, pentru complicitate la dare de mită şi la cumpărare de influenţă, precum şi pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, Cristian Mincă, preşedinte al FC Club Argeş Piteşti, pentru aceleaşi infracţiuni, Daniela Cârstiana, director la SC Pic pentru favorizarea infractorului, precum şi doi arbitri din lotul divizionar A, Dan Cristian Lucian şi Sorin Caia.

Potrivit procurorilor, la data de 3 septembrie 2007, Cornel Penescu Cornel a remis suma de 20.000 RON lui Gheorghe Constantin, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din România, acesta din urmă să delege la meciurile disputate de FC Argeş Piteşti SA, în sezonul competiţional 2007 – 2008, anumiţi arbitri solicitaţi de finanţatorul acestei echipe.

Suma remisă cu titlu de mită a fost a pusă la dispoziţia lui Penescu de către Gheorghiţă Pieca, în calitate de administrator al SC PIC SA, acesta cunoscând destinaţia banilor.

De asemenea, conform datelor furnizate de DNA în 2009, în perioada 14 decembrie 2008 – 12 martie 2009, Penescu şi Pieca au remis în două tranşe suma de 290.000 RON lui Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, pentru ca acesta să delege anumiţi arbitri agreaţi de Penescu la meciurile disputate de echipa pe care fnanţa în sezonul competiţional 2008-2009 şi pentru a promova în lotul de arbitri divizionar A un arbitru protejat de Penescu. În prezent. Cornel Penescu de află în penitenciarul Colibaşi,unde execută o pedeapsă de trei ani de închisoare la care a fost condamnat pentru dare de mită în acelaşi dosar în care fostul primar al Craiovei, senatorul PP-DD Antonie Solomon, a fost condamnat pentru luare de mită şi fals intelectual.

Cele mai citite

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...

Vasile Dîncu (PSD): Președintele Ciolacu – posibil candidat la prezidențiale. AUR ar fi principalul rival al PSD

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, este în anul 2024 în poziția de candidat la alegerile prezidențiale din România, chiar dacă PSD nu a decis...

Emisie spontană de gaze în satul Bâzdâna, unde o sobă a explodat vineri. Ce decizie a luat CJSU Dolj

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a decis, duminică, după ce s-au constat emisii spontane de gaze în comuna Calopăr, satul Bâzdâna, ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă