21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCorina Şuteu: Situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a...

Corina Şuteu: Situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO și ar putea figura în patrimoniul mondial

Situl Roşia Montană, care datează din antichitatea daco-romană, a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, a anunțat sâmbătă, 29 octombrie 2016, ministrul Culturii, Corina Şuteu, informează News.ro.

În perioada 24 octombrie – 26 octombrie 2016, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care România a fost reprezentată de Irina Iamandescu, director în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al României la UNESCO, şi de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al României la UNESCO.

”În şedinţa din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizaţiei pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată şi includerea sitului Roşia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO”, a scris ministrul Corina Șuteu pe Facebook.

Corina Şuteu a precizat că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista Patrimoniului UNESCO.


Citește și: Invitaţie pentru constituirea unei organizaţii pentru înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO

”Este un pas important, primul dintr-o serie care vor puncta procesul de întocmire a dosarului de nominalizare dar şi perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia să discutăm şi să preluăm puncte de vedere care, deşi aparent divergente, au în comun binele comunităţii şi dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucurăm că am avut o primă ocazie să lămurim o serie de aspecte insuficient sau greşit înţelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilităţile şi beneficiile care decurg din includerea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.


Încă din luna august 2016, Ministerul Culturii a lansat o invitaţie de constituire a unei organizaţii dedicate înscrierii Peisajului Cultural Minier Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, către participanţii la prima întrunire de informare şi consultare a comunităţii locale cu privire la acest dosar.

”Am avansat către cei prezenţi azi invitaţia de constituire a unei organizaţii dedicate înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, aceasta fiind unul dintre mecanismele care va gestiona şi modela aşteptările comunităţii locale”, anunța, la acel moment, Ministerul Culturii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă