24.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialCoridorul IV European "merge" mai departe

Coridorul IV European “merge” mai departe

Chestiunea Coridorului IV Paneuropean a pus pe jar autoritatile locale si centrale. Suspendarile temporare ale lucrarilor la tronsoanele autostrazii europene au dus la pierderi semnificative. Vehicularile despre intreruperea finantarii europene au dus la amanarea lucrarilor si revizuirea proiectului.
La vizita efectuata in Cluj-Napoca a sefului Delegatiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, primarul municipiului, Emil Boc, a incercat sa obtina o prelungire a fondurilor Phare 2003 pentru a construi o centura ocolitoare a orasului.
Oficialul european a declarat ca problema soselei de centura va fi luata in discutie dupa ce se va face achizitionarea de terenuri.
Astfel, prin ajutorul fondului de coeziune si Bancii Europene de Investitii autostrada se va constitui. Proiectul a depasit cu mult banii alocati initial, iar imprumuturile au atins sume exorbitante, valoarea totala a creditelor externe pentru acest proiect este de aproape 2,8 miliarde euro.
Oficialii Ministerului Transporturilor apreciaza ca se va obtine o finantare de aproximativ 450 de milioane de euro pentru Coridorul IV. Finantarea din partea Uniunii Europene se preconizeaza a fi de 4,75 miliarde euro.

Tronsonul transilvanean va fi reluat

Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a spus ca prioritatea ministerului pe care-l conduce este Coridorul IV de transport rutier. Proiectul risca sa nu nu aiba parte de finantare din partea Uniunii. Finantarea autostrazii europene va continua in momentul in care se vor achizitiona terenurile, deoarece in unele zone nu a fost posibila cumpararea de suprafete, iar lucrarile au fost oprite.
Seful Delegatiei Europene a mai afirmat ca nu sunt motive de ingrijorare pentru stoparea autostrazii Transilvania (Bors-Brasov). Jonathan Scheele a adaugat ca vor fi puse la punct detaliile tehnice si vor continua finantari din partea fondului de coeziune si a Bancii Europene de Investie. Insa, si Guvernul este nevoit sa contribuie financiar la acest proiect.
Pentru autostrada transilvaneana a fost contractat pana acum un imprumut de 100 de milioane de euro.
Potrivit autoritatilor, intarzierile inregistrate in derularea lucrarii la tronson nu sunt o piedica in construirea soselei europene.

Centura de ocolire a Clujului

Referitor la propunerea facuta de primarul Emil Boc oficialului european privind construirea unei centuri ocolitoare a municipiului, Scheele a spus ca nu se va semna contractul pentru centura de ocolire atata timp cat nu vor fi achizitionate terenurile pe unde va trece soseaua. El a adaugat ca abia dupa stabilirea traseului vor putea fi atrase sume europene.
Scheele i-a promis, insa, lui Boc ca dupa stabilirea detaliilor tehnice va lua in calcul propunerea.

Cele mai citite

Ministerul Educației, despre introducerea “sălii de detenție”

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări, după ce în spațiul public au circulat informații despre introducerea “sălii de detenție” în școli. Având în vedere folosirea...

DNA va redeschide urmărirea penală în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor

Procurorii DNA vor redeschide urmărirea penală în dosarul care viza modul în care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova au făcut controale...

SERIE A. „Bătrâna Doamnă” și-a găsit antrenor. Thiago Motta a preluat-o pe Juventus

După ce luna trecută l-a demis pe Massimiliano Allegri din cauza rezultatelor slabe, Juventus Torino și-a găsit antrenor. „Bătrâna Doamnă” va fi pregătită în...
Ultima oră
Pe aceeași temă