19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDictatorul comunist Kim Jong un sfidează agresiv lumea întreagă după ultimul test...

Dictatorul comunist Kim Jong un sfidează agresiv lumea întreagă după ultimul test nuclear reușit, cel mai puternic de pană acum. Liderii lumii pregătesc următoarea mișcare împotriva regimului din Coreea de Nord

Liderii lumii au condamnat cu vehemenţă noul test nuclear efectuat vineri de Coreea de Nord, cel mai puternic din ultimii ani, o explozie a cărei putere a fost estimată la 10 kilotone, dublu faţă de testul anterior. Însă analiştii de politică externă citaţi de CNN se întreabă care ar putea fi răspunsul internaţional corect la această nouă provocare din partea Phenianului. Ce soluţie radicală ar putea fi adoptată pentru a descuraja ambiţiile nucleare nord-coreene? China, cel mai apropiat aliat din regiune al regimului condus de Kim Jong, pare nehotarătă pentru o declaraţie comună de condamnare a testului nuclear, în condiţiile în care regimul de la Phenian se află deja sub povara unor sanţiuni. 

Ce alternative ar avea în aceste condiţii ONU şi liderii mondiali? Sistarea alimentării cu curent electric, adică oprirea curentului în Coreea de Nord. Astfel, China ar putea fi presată să facă cea mai puternică presiune, blocând transportul de petrol şi gaze către Coreea de Nord, cu consecinte, desigur, devastatoare şi asupra populaţiei. O astfel de contraofensivă va stârni o controversă uriaşă, însă opţiunile sunt deja limitate, scrie CNN.
 

======

Coreea de Nord a sfidat sâmbătă Statele Unite, avertizând că nu va ceda în faţa “şantajului” american, a doua zi după cel de-al cincilea test nuclear, condamnat de întreaga comunitate nucleară, relatează AFP.

Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU condamnă testul nuclear nord-coreean şi pregăteşte o nouă rezoluţie în acest dosar

“Epoca în care Statele Unite putea să comită un şantaj nuclear unilateral la adresa Republicii Populare Democrate Coreea a trecut”, a scris ziarul oficial al partidului aflat la putere la Phenian, Rodong Sinmun. “Statele Unite sunt exasperate de măsurile militare puternice luate treptat de Republica Populară Democrată Coreea”, adaugă publicaţia, potrivit News.ro.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat vineri, în termen duri, testul nuclear nord-coreean şi a anunţat că va începe imediat lucrul la o rezoluţie în acest dosar. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au cerut vineri Consiliului de Securitate să impună noi sancţiuni vizând Coreea de Nord.

Pe de altă parte, Rusia a cerut comunităţii internaţionale să găsească metode noi de a răspunde testelor nucleare, pentru a dezamorsa tensiunile. Coreea de Nord a desfăşurat vineri un al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până acum. Mai mult, regimul de la Phenian susţine că deţine în prezent tehnologica necesară pentru a instala un focos nuclear pe o rachetă balistică.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă