9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord nu poate să îşi pună în practică ameninţările, apreciază...

Coreea de Nord nu poate să îşi pună în practică ameninţările, apreciază un expert nuclear american

Coreea de Nord este incapabilă să îşi pună în practică cea mai mare parte a ameninţărilor recente la adresa Coreei de Sud şi Statelor Unite, a declarat joi, la Viena, expertul american în domeniul nuclear Siegfried Hecker, relatează AFP, citat de Mediafax.

Phenianul “latră, dar nu muşcă”, a apreciat acest specialist, care a vizitat în trecut, în mai multe rânduri, instalaţiile nucleare nord-coreene, în 2010.

Nord-coreenii “nu pot să îşi pună în practică cea mai mare partre a ameninţărilor lor”, a declarat el în cursul unei vizite la Centrul pentru Dezarmare şi Neproliferare (CVDNP), în capitala austriacă.

El a relativizat anunţul Coreei de Nord cu privire la voinţa de a reporni reactorul nuclear Yongbon, închis în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de Statele Unite.

Coreea de Nord nu dispune “de prea mult” plutoniu – între 24 şi 42 de kilograme -, însă cantitatea este suficientă pentru patru până la opt ogive nucleare.

În opinia sa, sunt necesare şase luni pentru ca centrala Yongbyon să fie din nou operaţională şi aproximativ trei ani ca centrala să poată produce plutoniu, una dintre materiile fisionabile ce pot fi utilizate la o bombă nucleară, la fel ca uraniul îmbogăţit.

Încă nu s-a stabilit dacă Phenianul a utilizat uraniu în al treilea test nuclear, la 12 februarie, sau plutoniu, ca în cazul primelor două teste, efectuate în 2006 şi, respectiv, 2009.

După ultimul test nuclear nord-coreean şi noi sancţiuni ONU împotriva Coreei de Nord, tensiunea a atins un nivel fără precedent în peninsula coreeană.

“Un calcul rapid, de bază, arată că puteţi produce aproximativ 40 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit pe an, însemnând una sau două bombe”, a precizat specialistul.

Coreea de Nord a sugerat că ar putea relua îmbogăţireaa uraniului în scopuri militare.

Phenianul ar urma să poată să se doteze cu o armă nucleară care să atingă Statele Unite “în minimum cinci ani”, a apreciat Hecker. “Este, totuşi, îngrijorător. Situaţia este grave”, a subliniat el, precizând că Phenianul ar putea efectua alt test nuclear “în următoarele săptămâni sau luni”.

Cele mai citite

Inna, turneu de mare amploare în America. “Abia aștept să fim pe scenă și să ne bucurăm”

Inna merge în acest an într-un super turneu care va străbate America și Canada, începând din luna aprilie, marcând astfel a patra sa incursiune...

Emisie spontană de gaze în satul Bâzdâna, unde o sobă a explodat vineri. Ce decizie a luat CJSU Dolj

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a decis, duminică, după ce s-au constat emisii spontane de gaze în comuna Calopăr, satul Bâzdâna, ca...

Vasile Dîncu (PSD): Președintele Ciolacu – posibil candidat la prezidențiale. AUR ar fi principalul rival al PSD

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, este în anul 2024 în poziția de candidat la alegerile prezidențiale din România, chiar dacă PSD nu a decis...
Ultima oră
Pe aceeași temă