12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Coreea de Nord, nouă ore fără Internet. Specialiștii prezumă o răzbunare...

UPDATE. Coreea de Nord, nouă ore fără Internet. Specialiștii prezumă o răzbunare a SUA

UPDATE 15:00 – Conexiunile la Internet în Coreea de Nord, întrerupte luni, în totalitate, de o pană uriaşă, au fost restabilite în cursul zilei de marţi, după un blocaj de peste nouă ore, au anunţat experţi în informatică. Aceștia au sugerat că regimul comunist ar fi fost ţinta represaliilor, după recentul atac informatic asupra Sony, relatează AFP.

Cele patru reţele Internet de care dispune Coreea de Nord au fost deconectate timp de nouă ore şi 31 de minute, au anunţat experţii companiei Dyn Research, cu sediul în Statele Unite şi specializată în securitatea informatică.

Cauzele uriaşei pene rămân deocamdată necunoscute. "Coreea de Nord este total deconectată de la Internet", a declarat, luni, pentru AFP, Earl Zmijewski, vicepreşedinte al companiei Dyn Research.

***

Conexiunile la Internet păreau să fie întrerupte, în Coreea de Nord, potrivit estimărilor făcute luni de experţi în infomatică luni. Specialiștii bănuiesc că ar fi vorba de măsuri de retorsiune, întrucât problemele apar la câteva zile după ce președintele american Barack Obama a amenințat cu represalii după atacul cibernetic asupra Sony Pictuers, atribuit Phenianului, relatează AFP.

Conexiunile la Internet nu funcţionează între Coreea de Nord şi restul lumii de câteva ore (constatare făcută luni – n. red.), fapt ce sugerează un eventual atac, potrivit Dyn Research, o companie cu sediul în Statele Unite şi specializată în apărare cibernetică. „În general, sunt detectate întreruperi de scurtă durată (din Coreea de Nord), dar niciodată probleme continue de conexiune. N-aş fi surprins ca ei să suporte la ora actuală un atac", a explicat Doug Madory, însărcinat cu probleme de internet la Dyn Research.

Washingtonul acuză Phenianul că a lansat o vastă operaţiune de piratare a reţelei Sony Pictures, care a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului "The Interview", o parodie comică despre un complot fictiv al CIA de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Preşedintele american Barack Obama a declarat că atacul cibernetic desfăşurat împotriva Sony Picture este un act de "vandalism cibernetic" şi nu un act de război, într-un interviu acordat duminică CNN.

La Departamentul de Stat, adjuncta purtătorului de cuvânt Marie Harf a spus că nu este în măsură să comenteze informaţiile privind problemele de conexiune la internet ale Coreii de Nord. Administraţia Obama "examinează o serie de opţiuni" pentru a răspunde atacului cibernetic, a recunoscut Marie Harf. "Printre răspunsuri, unele vor fi vizibile, altele nu", a conchis ea.

Cele mai citite

Marcel Boloș, împins de Bolojan către Bruxelles

Lupta pentru fotoliile de europarlamentar au atins cote greu de imaginat atât la PSD, dar mai ales la PNL, și chiar dacă liberalii...

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România în 2023 reprezintă 2% din PIB

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ...

Anul acesta, țara noastră trebuie să reducă emisiile de CO2 din sectorul deșeurilor cu 20%

România trebuie să reducă cu 20% cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră (GES), provenită din sectorul deșeurilor, până în 2025, comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă