13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialCorectia petrolului aduce o gura de oxigen pe burse

Corectia petrolului aduce o gura de oxigen pe burse

Dupa ce cu doar o saptamana in urma pesimismul din pietele financiare atinsese cote extreme, iar un dezastru sistemic al sectorului financiar din Statele Unite parea mai aproape ca oricand, o corectie de peste 10 dolari a pretului barilului de petrol si cateva surprize pozitive pe frontul rezultatelor companiilor au fost suficiente pentru a sustine un raliu constant pe Wall Street, in intervalul 17-23 iulie indicele Dow Jones apreciindu-se cu 3,5%.

Analistii au estimat pentru trimestrul al II-lea un declin de 16,1 procente al profiturilor companiilor din indicele S&P si o scadere cu 76% in cazul financiarelor. Pana in prezent,  rapoartele publicate au oferit o imagine mixta, cu numeroase dezamagiri, cu precadere dinspre sectorul de tehnologie.
Profitabilitatea celei de-a treia banci ca marime din Statele Unite, JP Morgan, a fost mai putin afectata decat se anticipa; pierderile de 2,5 mld. USD suferite de Citigroup si scaderea cu 41% a profiturilor Bank of America au fost, de asemenea, mai putin grave decat asteptarile.
In schimb, Merril Lynch a marcat a patra pierdere consecutiva, de aceasta data aproape dubla fata de cat prevazusera analistii: 4,89 mld. USD. O alta deceptie a venit din partea companiei de carduri American Express.
Actiunile Google au inregistrat, dupa publicarea rezultatelor, cea mai mare scadere procentuala (9,8%) suferita vreodata intr-o singura zi; Microsoft, Advanced Micro Devices, eBay, Sandisk, Texas Instruments si Apple au dezamagit fie prin declinul profitabilitatii, fie prin estimarile rezervate cu privire la restul anului. Titlurile producatorilor de medicamente Merck si Schering-Plough au scazut semnificativ dupa raportari.
United Technologies, Caterpillar si AT&T au oferit insa o surpriza placuta investitorilor, actiunile apreciindu-se cu 7,64%, respectiv 2,68% si 3,57%.

Material realizat cu sprijinul analistilor WBS

Cele mai citite

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt în pelerinaj la Ploiești

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Ploiești a avizat favorabil pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în municipiul...

O nouă lovitură pentru șoferi. Polițele RCA s-ar putea scumpi cu 40 %

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este în centrul atenției, după ce a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii prețului polițelor RCA,...

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...
Ultima oră
Pe aceeași temă