20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCorectia marfurilor da impuls indicilor

Corectia marfurilor da impuls indicilor

» Scaderea abrupta a cotatiilor in pietele de marfuri a dat investitorilor sperante ca economiile occidentale se vor relansa pe termen mediu.

» Profitul Petrom a crescut cu 88% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului 2007, dar sub estimarile analistilor.

» Lichiditatea ramane principala problema a BVB, valoarea zilnica a schimburilor cu actiuni trecand destul de rar de 5 milioane euro, cel putin cand nu este ajutata de tranzactii speciale.

Bursa a dat noi semne de revigorare timida, o data cu debutul sezonului de raportari financiare. Startul  pentru blue-chips-uri l-a dat SNP Petrom, care a anuntat un profit dupa primele 6 luni de 1,66 miliarde lei, in crestere cu 88%, la venituri totale mai mari cu 66% (9,91 miliarde lei). Rezultatele pe trimestrul al doilea sunt insa sub estimarile analistilor, care avansau un profit cuprins intre 0,65-1,8 miliarde lei. Or, cu cele 0,68 miliarde lei raportate de companie, avansul in trimestrul al doilea a scazut la 36%. Din acest motiv, dupa o deschidere usoara pe verde miercuri, cotatiile au inceput sa scada treptat.

Artrom a anuntat un profit la semestru de 9,8 milioane lei, in scadere cu 77% fata de cel realizat in urma cu un an. Interesant de remarcat este ca operatiunile financiare au contribuit cu o pierdere de peste 3 milioane lei, in conditiile in care anul trecut acestea aduceau aproape jumatate din profitul de 22 milioane lei. Traiectoria actiunilor este elocventa. De la un maxim de 80 lei, cotatiile au cazut pana la 13 lei/actiune, o sanctiune dureroasa pentru investitorii pe termen lung intr-o companie care practica externalizarea profitului catre actionarul majoritar sub forma unor credite acordate cu generozitate de acesta subsidiarei din Romania (in loc de dividende se incaseaza dobanzi).

Inceputul saptamanii a stat sub semnul deciziilor de politica monetara. Cea mai pandita miscare a fost cea a Fed, care a lasat nemodificata rata dobanzii, la 2%, conform estimarilor.
Faptul ca motivatia deciziei nu a adus noi date care sa nelinisteasca pietele a fost interpretat optimist (indicele DJIA a crescut cu aproape 3% marti), pe motiv ca intr-o piata bearish "no news is a good news". Entuziasmul a fost intretinut si de o corectie agresiva a preturilor din piata commodities (marfuri), pretul barilului de petrol ajugand marti la 118 dolari si pe fondul aprecierii usoare a monedei americane. Aurul a intrat, la randul sau, sub pretul de 900 dolari/uncia, cuprul a ajuns la 3,5 dolari/livra, de la un maxim atins in cursul acestui an de peste 4 dolari, iar nichelul consemneaza o scadere chiar mai spectaculoasa, de peste 40%. Ramane de vazut daca banii care se retrag din bursele de marfuri vor redescoperi drumul spre piata actiunilor. Deocamdata e greu de spus daca scaderea cotatiilor din acest moment reprezinta un recul firesc in fata reducerii cererii in cazul economiilor in declin ori un semnal ca speculatorii schimba pozitiile short, de pe actiuni pe marfuri.

Sectorul financiar continua sa fie etalonul sentimentului investitorilor reprezentand principalul factor atat pentru cresterile pietei, cat si pentru scaderile acesteia. Criza financiar-ipotecara se considera ca va mai avea impact asupra marilor banci inca 18 luni de acum incolo." Serban Florea, director de operatiuni WBS

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă