19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCopos, invinuit in al treilea dosar derivat din "Loteria"

Copos, invinuit in al treilea dosar derivat din „Loteria”

George Copos a fost ieri la Directia Nationala Anticoruptie, unde a fost instiintat ca a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru infractiunea de manipulare a pietei de capital, in dosarul "Loteria III".

Copos nu a dat declaratii scrise, invocand dreptul sau de a studia noile acuzatii pentru a-si organiza apararea. In acest nou dosar au fost pusi sub invinuire, printre altii, Camelia Voiculescu si Sorin Pantis (angajat la una dintre societatile familiei Voiculescu). De asemenea, au fost invinuite mai multe persoane, printre care angajati ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si ai firmelor private implicate, precum Giulio Giusepe Roza, fostul presedinte al firmei "Ana Holding", controlata de George Copos.

Anchetatorii suspecteaza faptul ca, in anul 2000, functionarii AVAS Mihai Stolojanu, George Vodislav si Romeo Nicu Susanu, "prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, ar fi fundamentat si aprobat o nota prin care o serie de creante fictive ale societatii «Ana Electronic», de peste 5 miliarde de lei vechi, ar fi fost transformate in actiuni la «Fast Service Electronica» SA Bucuresti". In acest mod "Ana Electronic" a obtinut un pachet important de actiuni  la "Fast Service Electronica" (FSE), acaparand astfel firma statului, fara organizarea unei licitatii publice. Prin aceste fapte, procurorii sustin ca s-ar fi cauzat un prejudiciu de 700.000 de dolari actionarilor FSE de la acel moment, precum si prejudicii de 400.000 de dolari la AVAS, iar SIF Oltenia ar fi fost pagubita cu circa 300.000 de dolari.

Dosarul "Loteria III" provine dintr-o disjungere a dosarului "Loteria II", unde DNA a inceput urmarirea penala,  in 2007, impotriva a sase persoane: Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Mihai Lazar (presedinte CA Grivco SA), George Copos, Giulio Giusepe Roza (presedinte CA Ana Holding), acuzati de spalare de bani, precum si Adrian Cristea, cercetat penal pentru ca a participat la o licitatie cu strigare cu oferte trucate. Banii "negri" proveneau din "vanzarea ilicita catre Loteria Romana a 38 de spatii comerciale" si, pentru a li se pierde urma, ar fi fost plimbati prin conturile personale ale invinuitilor Camelia si Dan Voiculescu, precum si ale societatii GRIVCO SA, controlata de aceeasi familie. Invinuitii au negat acuzatiile.
La randul sau, dosarul "Loteria II" a provenit din dosarul "Loteria I", in care au fost trimisi in judecata, pe langa altii, George Copos – pentru o evaziune fiscala de circa 1.000.000 euro – si directorul general al Loteriei Nationale, Nicolae Cristea – pentru ca a cumparat de la firma lui Copos cele 38 de spatii la preturi exorbitante.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă