19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCopiii sinistratilor din Lunca Siretului indura gerul din adaposturi insalubre

Copiii sinistratilor din Lunca Siretului indura gerul din adaposturi insalubre

Multi copii din familiile sinistrate din Lunca Siretului care nu s-au mutat in casele modulare indura de cateva saptamani frigul in adaposturile improvizate.

Situatia preocupa, se pare, si Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, pentru ca daca adultii indura mai usor frigul si conditiile insalubre din aceste adaposturi, pentru copii de 2 sau 5, sau 10 ani, traiul timp de cateva saptamani in asemenea conditii s-ar putea solda cu grave probleme de sanatate. Conducerea Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati motiveaza insa ca nu a intervenit pentru gasirea unei solutii, din cauza ca nu a primit sesizari. Majoritatea familiilor sinistrate din cele zece localitati galatene lovite de apele Siretului au acum un acoperis deasupra capului, unele mutandu-se in noile case, altele gasindu-si adapost la rude, dar situatia a fost grava pentru 59 de familii pe care iarna le-a surprins fara sansa de a avea un acoperis deasupra capului si singura solutie era cazarea acestor familii in case modulare. Locuintele modulare ar fi trebuit sa ajunga in satele galatene pe 2 noiembrie, dar au intarziat pana acum, cand ajung la Cosmesti Vale si Torcesti ultimele 29 de module. Din noiembrie si pana acum, copiii din cele cateva zeci de familii au trait alaturi de parintii lor in adaposturile improvizate din leturi si folie si captusite cu paturi, incalzite de cate o soba care nu face fata gerului, adaposturi care noaptea sunt bantuite de sobolani.
Marinela Dobrea, director general la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, admite situatia si faptul ca in satele sinistrate ar putea fi infiintate spatii incalzite in care sa fie cazati si ingrijiti in conditii de minima igiena copii cu varste fragede din familiile sinistrate, dar spune ca nu au fost luate nici un fel de masuri din cauza ca nu au fost primite sesizari. Se pare ca, in urma articolelor aparute in presa, si Delegatia Comisiei Europene a facut demersuri pe langa autoritatile guvernamentale pentru rezolvarea situatiei copiilor care traiesc in adaposturile improvizate, dar de facut nu s-a facut nimic concret. In acest an, pentru cateva zeci de copii din Cosmesti Vale si Torcesti, Mos Craciun va veni la „solarul” improvizat din folie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă