14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCopiii nimanui

Copiii nimanui

» Micutii abandonati isi gasesc cu greu un domiciliu stabil.

» Parintii se plang ca sunt purtati prea mult timp prin instanta.

 

De la inceputul anului au fost finalizate 18 dosare de adoptie, un numar prea mic avand in vedere zecile de copii care asteapta sa beneficieze de caldura unei familii. In prezent se afla in etapa de incredintare in vederea adoptiei un numar de 22 de dosare. Copiii raman in cadrul unei familii dupa ce specialistii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta efectueaza vizite la domiciliul viitorilor in vederea monitorizarii evolutiei minorilor si relatiilor dintre copil si familie. In acest sens sunt intocmite rapoarte bilunare. La sfarsitul procedurilor este realizat un raport final care se transmite instantei de judecata competente si care cuprinde concluziile cu privire la cercetari si propunerea de finalizare a adoptiei. Instanta de judecata este cea care hotaraste care este cea mai potrivita alegere pentru copil, luand in considerare interesul suprem al acestuia. Parintii interesati de adoptia unui micut se plang ca birocratia a intrecut orice limita si sunt verificati mult prea mult, avand in vedere ca vor sa faca un bine. Acesta este si cazul Mariei P., care a ales sa ia in grija un nou-nascut. Femeia s-a aratat interesata sa ia acasa bebelusul inainte ca acesta sa fie adus pe lume. Ea a primit consimtamantul mamei naturale si a ajutat-o din punct de vedere material pentru a duce pana la capat sarcina. Mama biologica a copilului era hotarata sa renunte la micut si a vazut un adevarat sprijin moral si financiar in femeia care urma sa ii ia acasa copilul.

Specialistii verifica noul camin
Chiar daca si-a dat tot interesul si si-a manifestat dragostea inca din primele zile de viata ale copilului, oamenii legii o verifica periodic de mai mult de un an. "Mi se par exagerate controalele pe care le primesc din partea DGASPC. A venit si o echipa a politiei. Consider ca am facut un bine ca i-am oferit acestui copil un camin. In schimb, ma face fericita zilnic, avand in vedere ca eu nu pot ramane insarcinata. Poate e datoria lor sa efectueze aceste controale, insa cred ca intr-un an isi puteau da seama ca i-am oferit conditii optime", a declarat mama adoptiva, Maria P. Aceasta este legea si nimeni nu se poate impotrivi, indiferent daca multe persoane renunta la adoptie pentru ca trebuie sa astepte prea mult timp. "Dupa incuviintarea adoptiei, profesionisii DGASPC de la domiciliul copilului monitorizeaza trimestrial, pentru o perioada de doi ani, evolutia copilului in cadrul familiei adoptive. In aceasta perioada, reprezentantii DGASPC vor furniza si vor asigura accesul copilului si familiei la serviciul post-adoptie, in functie de nevoile identificate", a declarat purtatorul de cuvant al DGASPC Constanta, Mihaela Ristea.

Tot mai multe persoane interesate
La nivelul judetului Constanta se constata o crestere a numarului de persoane care se adreseaza Compartimentului Adoptii din cadrul DGASPC. Comparativ cu anul 2006, numarul familiilor adoptive a crescut considerabil. Daca in anul precedent au obtinut atestat de adoptie 69 de familii si persoane, de la inceputul anului 2007 au fost declarate apte sa adopte 52 de persoane si familii, iar 24 se afla in curs de atestare. Conform Legii nr. 273/2004, pentru ca un individ, care are domiciliul legal pe teritoriul Romaniei, sa poata adopta un copil, trebuie sa obtina un atestat prin care i se recunosc competentele de parinte. "Acest atestat se poate obtine dupa ce persoana depune o cerere la sediul DGASPC din judetul in care locuieste si o cerere insotita de numeroase documente: cazier judiciar, adeverinta medicala, caracterizari de la locul de munca, motivatia de a adopta si asteptarile privitoare la micutul pe care doresc sa il infieze (dovada spatiului, dovada venitului)", a declarat Mihaela Ristea. Documentele sunt necesare pentru a-i ajuta pe reprezentantii DGASPC sa cunoasca familia respectiva inainte de inceperea evaluarii propriu- zise. Procesul de verificare cuprinde evaluarea sociala si psihologica pentru asumarea rolului de parinte. Pregatirea consta in frecventarea unor cursuri sustinute de specialisti pe baza unor programe de instruire.

CONSECINTE

» COMPATIBILITATE

In judetul Constanta, instanta de judecata a inceput adoptia interna, in lipsa parintilor, in cazul a patru dosare. Acestia au fost citati in nenumarate randuri, insa nu s-au prezentat. In cazul altor doua dosare, Curtea de Apel Constanta s-a ocupat de solutionarea dosarelor. Instanta de judecata verifica daca parintii naturali isi exprima consimtamantul in mod liber si daca acest acord nu este in nici un fel influentat de alte persoane care ar putea avea un beneficiu in urma adoptiei. Profesionistii DGASPC trebuie sa sprijine si sa consilieze familia biologica, inainte de exprimarea consimtamantului.

SPECIALISTUL
» Zeci de acte

"Un copil devine adoptabil doar in urma verificarii de catre instanta de judecata a tuturor demersurilor intreprinse de catre DGASPC pentru reintegrarea minorului in cadrul familiei biologice sau integrarea acestuia in familia extinsa. In acelasi timp, trebuie facuta audierea parintilor naturali in scopul obtinerii consimtamantului la adoptie. Se incepe procedura interna in cazul in care specialistii au hotarat ca solutia optima pentru copil este cautarea unui nou camin. Obiectivul principal al legii il reprezinta identificarea unei familii potrivite pentru un copil adoptabil, nu a unui minor pentru orice tip de familie. Compatibilitatea dintre persoane conteaza cel mai mult."
Mihaela Ristea

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă