2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCopiii din Craiova nu mai au spital

Copiii din Craiova nu mai au spital

In Craiova, nici copiii nu beneficiaza de asistenta medicala in conditii decente, asa cum ar trebui. N-are rost sa mai vorbim de directivele europene, din moment ce unitatea spitaliceasca de care vorbim – Policlinica de pediatrie a spitalului „Filantropia” – se afla in aceeasi stare precara de cand a fost data in folosinta. Respectiva unitate a fost construita in anii '50, dupa modelul spitalelor din URSS si a fost dotata cu tehnica medicala tot sovietica.
Acum totul este o ruina. Subsolul cladirii este un focar de infectie. Igrasia si mucegaiul s-au intins pe toti peretii, iar instalatiile electrice vechi si suprasolicitate sunt devastate mereu de scurtcircuite. Nici reteaua de apa nu arata mai bine. Tevile sunt ruginite, iar apa pica de peste tot. Saltelele din saloane sunt aduse aici pentru a fi uscate. Pline de urina sau alte lichide – supe, sucuri sau compot -, acestea sunt intinse la… lumina oarba a becurilor din subsolul policlinicii. La etaje, prin cabinetele medicilor si prin saloane – aceeasi mizerie. Tencuielile tavanelor unor incaperi sunt cazute. La fiecare etaj exista doar un grup sanitar, care si acela arata ca in… URSS-ul anilor '50. Cadrele medicale au incercat sa faca ceva cu forte proprii, insa au fost depasite de situatie. In ciuda faptului ca luna aceasta se implineste un an de cand au demarat lucrarile de reabilitare a spitalului, cadrele medicale nu si-au mai putut desfasura activitatea acolo. Recent, acestea s-au mutat cu toate bagajele din Policlinica situata pe bulevardul Nicolae Titulescu, in centrul Craiovei, in sediul in care fiinteaza Colegiul Medicilor, Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copii 0-3 ani si Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul Mic cu Handicap Sever. Din mila, cadrele medicale ale celor trei institutii i-au acceptat pe colegii lor pediatri in sediul pe care-l detin. Acolo este insa, o alta problema: spatiul! Si asa medicii abia isi desfasurau activitatea din cauza aglomeratiei. Acum e si mai rau. Medici, asistenti, personal auxiliar, vizitatori se calca pe picioare pe coridoarele sau prin saloanele acelei cladiri situate pe strada Corneliu Coposu, din Craiova.

Un spital sovietic pentru copiii Craiovei

Directorul policlinicii, Prof. Dr. Dumitru Bulucea, spune ca numai statul este de vina pentru tot. Daca pana in decembrie '89 nu se astepta nimeni la investitii, pentru ca asa era politica lui Ceausescu, de 15 ani lucrurile s-au schimbat: toata lumea asteapta o minune care nu se mai intampla. „Am mostenit o ruina, acesta este adevarul!”, este de parere directorul spitalului de copii. „Cladirea, de tip sovietic, a lasat de dorit inca de la constructie, dar atunci nimeni n-avea curaj sa comenteze. Acum, dupa 50 de ani, se afla intr-o stare si mai avansata de degradare. Aparatura medicala veche de zeci de ani nu mai poate face fata noilor cerinte. Noi am incercat sa asiguram conditiile minime – personalul nostru chiar s-a implicat in reparatiile de pe etaje -, insa sunt aspecte care ne depasesc. Multe instrumente medicale le-am procurat de la vecinii mai bine dotati”, a mai spus directorul spitalului. In aceste conditii mizerabile, medicii pediatri de la Policlinica Spitalului „Filantropia”, din Craiova, au facut tot ce-a depins de ei pentru ca micutii pacienti sa fie tratati cum trebuie, insa calitatea actului medical a fost si e inca departe de ceea ce ar trebui sa fie.

Copiii bolnavi sunt plimbati prin tot orasul

O alta problema o reprezinta distanta dintre locatia provizorie a Policlinicii de pediatrie si ambulatoriul din Craiova, situat pe Calea Bucuresti. Drumul de acolo pana la policlinica este lung si anevoios. Tinand cont de faptul ca acesta trebuie parcurs de copii bolnavi, putem spune ca este chiar infernal. Odata drumul de la ambulatoriu pana la policlinica incheiat, dai de alte necazuri. Strada Corneliu Coposu este extrem de aglomerata. In jurul portii, masinile sunt parcate la intamplare. Altele trec in viteza, fara ca soferii sa se sinchiseasca de faptul ca, in orice moment, copiii pot iesi pe poarta spitalului direct in strada. Nimic nu-i protejeaza pe micuti, in ciuda numeroaselor demersuri ale conducerii Policlinicii de pediatrie pe langa cea a Primariei Craiova. Tot ce le-a mai ramas de facut cadrelor medicale pentru alinarea suferintei micutilor pacienti – care nu prea-si dau seama ce se intampla – este sa spere ca intr-o zi se va intampla o minune si de undeva vor veni banii necesari reconstructiei Policlinicii de pediatrie. Un singur lucru e clar: Craiova are nevoie de un spital pentru copii!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă