21.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialCopiii "capsunarilor" se intorc in Romania

Copiii “capsunarilor” se intorc in Romania

» Sute de copii vor sa revina in scolile din tara dupa ce au plecat cu parintii lor, in strainatate

» Ei iau cu asalt sectiile de limbi straine ale liceelor din Cluj, ca sa isi valorifice cunostintele dobandite peste hotare

Numarul elevilor romani care solicita reinscrierea la scoala in judetul Cluj, dupa ce au studiat in ultimii ani in strainatate, este in crestere. "Numai din luna iulie, am primit peste 240 de cereri de inscrierea in diversi ani de studiu, din partea unor copii care se intprc acasa dupa ce au studiat o perioada in strainatate" a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean Cluj, Anca Radu. Cei mai multi dintre copii au fost plecati in tari precum Italia si Spania, dar sunt si cazuri de elevi care si-au urmat parintii in SUA, Australia, Austria, Costa Rica, Peru sau Suedia. Potrivit Ancai Radu, copiii se intorc acasa, fie odata cu intreaga familie, sau unul dintre parinti, insa exista si cazuri in care elevi prefera sa revina in tara si sa ramana in grija unor rude, decat sa stea in strainatate alaturi de parinti, pentru ca nu s-au acomodat. "Copiii, in cea mai mare parte au avut rezultate bune la scoala, au invatat foarte repede limba tarii respective, dar nu s-au integrat social acolo.

 

Unii parinti ne-au spus ca, dupa ce veneau de la scoala, copii lor stateau in casa intreaga zi, asteptand sa revina ei de la munca, pentru ca nu aveau prieteni cu care sa se joace. Mai exista situatii in care, mai multe familii ocupa acelasi apartament, astfel incat convietuirea in aceeasi casa cu altii a fost foartea greu suportata de copii" a mai declarat Radu. Copiii pot sa revina in orice moment din anul scolar si sa solicite reinscrierea la scoala. Pana acum, pentru anul scolar care va incepe luni, majoritatea celor care au venit pana acum, au fost din zona Turda, Campia Turzii.
Pentru a fi reinscrisi la o scoala din Romania, trebuie echivalarea studiilor. Procedura este foarte stufoasa, pentru ca elevii au nevoie de aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Toate documentele aduse din strinatate necesita si apostilare la Prefectura. Situatia este cu atat mai complicata cu cat, de cele mai multe ori, un elev care pleaca din Romania la scoala in strainatate este inscris in ani superior de studii, astfel incat, la revenire, este necesara reevaluarea lui inainte de a fi reintegrat in scoala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă