21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCopiii adoptati in anii 90 nu erau orfani

Copiii adoptati in anii 90 nu erau orfani

Un fost oficial european a anchetat traficul de minori din Romania

Miile de copiii romani adoptati in anii '90 nu erau orfani, ci au fost vanduti de parintii lor agentiilor de adoptii, a afirmat Roelie Post, fost oficial al Comisiei Europene, care a anchetat adoptiile din Romania intre 1999 si 2005.
Intr-un interviu acordat postului Radio Olanda, Roelie Post a afirmat ca, in trecut, asupra guvernului de la Bucuresti au fost exercitate presiuni diplomatice si politice de catre o retea de grupuri de interese care dorea relaxarea legislatiei privind protectia copilului. Post a precizat ca miile de copii romani adoptati in anii '90 nu erau orfani, ci au fost vanduti agentiilor specializate in adoptii de catre parintii lor.
Roelie Post a explicat ca in spatele acestor grupuri au existat cateva retele, la diferite niveluri. "Inainte de toate, in Romania au existat persoane care gaseau copii si se asigurau ca acestia puteau fi adoptati in mod legal, organisme de adoptie, romanesti si straine, dar si intermediari, care ii localizau pe copii contra cost. Pe de alta parte, a existat o presiune politica si diplomatica asupra Romaniei din partea anumitor tari, in special din partea Statelor Unite, Italiei, Spaniei, Frantei si Israelului", a declarat Post.
De asemenea, potrivit fostului oficial al Comisiei Europene, au existat agentii de adoptii care au facut presiuni fie direct asupra Romaniei, fie asupra politicienilor sai. Iar alt mijloc de presiune era trimiterea de scrisori in Romania sau la Comisia Europeana de catre viitoarele familii adoptive, la cererea agentiilor sau a unor politicieni, in care se solicita reluarea adoptiilor internationale. Fostul oficial al executivului comunitar a amintit in interviu ca, intre timp, Romania a adoptat o lege care interzice adoptiile internationale, ca masura de protectie a copiilor, si ca au fost inregistrate progrese in domeniu. Dar a atentionat ca presiunile continua, pentru ca cei interesati ar dori ca Romania sa permita din nou adoptiile internationale, de teama ca nu cumva si alte tari din regiune sau din lume sa-i urmeze exemplul si sa stopeze adoptiile.
Tema adoptiilor din Romania a fost abordata de Roelie Post si in noua sa carte, intitulata "Romania, doar pentru export". Aici ea a scris ca majoritatea adoptiilor internationale nu sunt altceva decat trafic de copii. si a subliniat ca "adoptia este traficul cu copii legalizat".

» Dezbatere internationala

Roelie Post a apreciat ca este necesara o dezbatere la nivel international pentru a gasi modalitati de abordare a acestei probleme, subliniind ca, in opinia sa, adoptiile internationale trebuie sa fie ultima optiune pentru copiii care nu au nici o sansa sa fie ingrijiti in tara lor, si nu o masura de a furniza unor tari copiii pe care ar dori sa-i aiba.

Cele mai citite

Top stațiuni de la malul mării, preferate de români. Burcea (ANAT): Avem multe de rezolvat

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu patronatele din industrie, reunite sub umbrela Organizației de Management al Destinației - (OMD) Județul...

RL a pus din nou ALPAB la tuns iarba

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că a demarat lucrări de cosire a ierbii din zona Piața Unirii,...

Stoltenberg cere țărilor NATO un sprijin mai puternic pentru Ucraina. Iohannis încă n-a convocat CSAT, pe tema sistemului Patriot

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită țărilor aliate ca, la următorul Summit, cel din iulie 2024, să aprobe un sprijin mai puternic pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă