25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCopii rezonabili, parinti iresponsabili

Copii rezonabili, parinti iresponsabili

Pana acum stiati ca doar copiIi le fac pro­bleme parintilor si ca suferintele provocate de copii fac parte din "viata de parinte". Ei bine, in povestea lui Mimi Branescu, montata la Teatrul Act, situatia e exact pe dos.

In lipsa unei dramaturgii romanesti contemporane, tot mai multi oameni apropiati scenei au inceput sa scrie texte pentru teatru. Majoritatea acestora sunt regizori. Sunt insa si cativa actori, care s-au "reprofilat". Lia Bugnar si Mimi Branescu sunt doi actori, care, in ultimii ani, au inceput sa fie foarte cunoscuti si ca dramaturgi.

Pe Mimi Branescu il stiti din "Boogie", "Moartea domnului Lazarescu", "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", "Hartia va fi albastra", "Lombarzilor 8" si multe alte filme. La teatru, acum il puteti vedea doar la TNB in "Idolul si Ion Anapoda". A debutat ca dramaturg cu "Gunoierul". Este dintre scenaristii de la "Fetele Marinarului". In 2009, dramaturgul Mimi Branescu impreuna cu Teatrul Act sunt beneficiarii "Raiffeisen art proiect", un grant care, anul acesta, sprijina montarea a trei texte ale actorului la teatrul de pe Calea Victoriei. Primul spectacol, care a avut premiera in aprilie, a fost "Flori, filme, fete sau baieti" montat de Vlad Mass­aci. Cea de-a doua montare dupa un text de Mimi Branescu, "Dumnezeul de a doua zi", in regia lui Claudiu Goga, a "iesit la public" in septembrie. Ultimul va fi "Acasa la tata", montat de Alexandru Dabija.

Piesa "Dumnezeul de a doua zi" a fost premiata la Concursul de dramaturgie organizat de Teatrul de Comedie. Prima oara a fost montata la acelasi teatru, iar anul trecut Mimi Branescu a montat-o el insusi la Targoviste.

"Dumnezeul de a doua zi" este alcatuita din doua viziuni asupra aceleiasi povesti de dragoste. Sunt doua monologuri paralele, doua personaje care se contrazic sau se completeaza reciproc, dar care nu se intalnesc niciodata, contribuind astfel la intregirea unei istorii tragi-comice din Romania zilelor noastre. Sunt doi oameni care au un singur lucru in comun: niste parinti irespon­sabili. Si figura parintilor, sau mai exact, spatele intors al acestora, planeaza tot timpul asupra povestii, asupra vietii copiilor in spectacolul de la Teatrul Act. Este o poveste in care copiii tineri trebuie sa aiba grija de parintii lor, o poveste in care viata unor tineri "cu capul pe umeri" este stricata de comportamentul adolescentin al parintilor. E o poveste in care se rega­sesc micile si marile drame ale cuplu­rilor tinere: de la lipsa unui spatiu propice in care sa locuiasca pina la "flu­turii din stomac" si sacrifiiciile pe care le impun o relatie. Pacat ca la final textul capata un ton moralizator si pacat ca personajul feminin nu e atat de interesant pe cat ar putea sa fie. Dar Claudiu Goga construieste un spectacol din care nu lipsesc nici drama, nici tensiunea, nici umorul si care reuseste sa ramana suficient de antrenat si interesant pe tot parcursul. Si, in rolul omului rezonabil, Vlad Zamfirescu este extraordinar.  

Dumnezeul de a doua zi
Durata: 1h 20min.
Autor: Mimi Branescu. Regia: Claudiu Goga. Cu: Mirela Oprisor s­i Vlad Zamfirescu.
Teatrul Act (Calea Victoriei, nr. 126, tel: 021.310.31.03)
Pretul bilet: 20 lei (integral), 15 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă