6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCooperativa infractorilor de la malul marii

Cooperativa infractorilor de la malul marii

La numai cateva zile dupa „razboiul” plangerilor penale, cooperatia constanteana este protagonista unui nou scandal. Un conflict mai vechi izbucnit intre conducerea Metal Socom si salariatii cooperativei a fost repus pe tapet prin implicarea justitiei si, astfel, fenomenul infractiunilor savarsite sub conducerea ATCOM Constanta capata proportii alarmante.

Nu este nici primul si nici ultimul caz de distrugere a unei societati cooperatiste. Rand pe rand, micile cooperative au disparut fie din cauza conditiilor dure de pe piata libera, fie din simplul fapt ca presedintii nu au dorit decat sa-si umple buzunarele. Toate aceste afaceri dubioase au fost patronate de catre conducerea ATCOM direct, prin jocuri de culise si vanzari ilegale de spatii, sau indirect, prin neimplicarea in rezolvarea conflictelor aparute in sanul cooperatiei. Presedintele ATCOM, Moisi Caliminte, a fost contestat de majoritatea membrilor cooperatori la ultimele adunari generale. Aplicarea noii legi a fost blocata de capul ATCOM si, in lipsa unei interventii din partea statului, reorganizarea cooperatiei a fost amanata pentru o data deocamdata necunoscuta.

Cum au zburat 100 de milioane

Gheoghe Encica se lupta de ani buni in instanta cu fostii sai sefi de la Metal Socom. Omul a fost concediat pentru ca a scos la iveala mai multe tranzactii dubioase. In plangerea penala trimisa mai multor instante, printre care, mai nou, Consiliul Superior al Magistraturii, fostul salariat arata cum intr-o perioada scurta de timp societatea a inregistrat pierderi de peste 100 de milioane lei vechi prin neinregistrarea in evidentele contabile a unor lucrari efectuate de personalul Metal Socom. Si asta in conditiile in care firma numara o mana de angajati, iar din cele 100 de milioane s-ar fi putut plati salariile intregului colectiv pe mai bine de jumatate de an. Moisi Caliminte cunostea bine problema, dar nu a miscat un deget pentru a rezolva sesizarile depuse de salariatii Metal Socom. Autoritatile continua cerecetarile in acest caz.

Cazul „I.G. Duca”

Gurile rele din cooperatie vorbesc despre un caz cu totul deosebit petrecut acum vreo doi ani. Unul dintre micii investitori a inchiriat, cu spaga de rigoare, un magazin pe strada I.G. Duca. Conducerea ar fi primit atunci mai multe mii de dolari pentru a facilita accesul la spatiu. La putin timp dupa ce a semnat contractul, beneficiarul s-a trezit evacuat de noul proprietar al spatiului, care tocmai ce batuse palma cu sefii ATCOM. Bineinteles ca banii inapoi nu i-a mai vazut, iar sesizarile catre organele abilitate au fost musamalizate rapid.

Omerta, in varianta autohtona

Cazurile prezentate mai sus nu sunt singurele. Cotidianul nostru a publicat numeroase ilegalitati petrecute in sistemul cooperatist local, insa de fiecare data presedintele ATCOM s-a facut ca nu vede si nu aude pasurile mestesugarilor. De frica sa nu-si piarda scaunul, nu i-a chemat nici macar o singura data la raport pe presedintii implicati, macar sa-i prezinte o simpla informare. Intre ei a functionat o veritabila lege a tacerii. Fiecare si-a vazut de treaba sa si pe nimeni nu intereseaza ce sa petrece in societatea celuilalt. Conform legii, toate sesizarile sau problemele de orice gen trebuiau rezolvate de ATCOM, ca de-aia era forul superior, dar afacerea de familie a capilor a mers de minune. Asa a disparut Ancora, una dintre cele mai puternice firme din sistem, si tot asa se va duce pe apa sambetei nou-infiintata Tricotex.

Incepe vanatoarea de vrajitoare

In prezent, asistam la un fel rascoala a unor presedinti care nu-l mai doresc pe Caliminte si i-au demascat abuzurile. Din pacate pentru „rebeli”, gestul lor vine prea tarziu.
In ciuda plangerilor penale si a posibilei debarcari a presedintelui suprem de la ATCOM Constanta, falimentul ramane faliment. Foarte putine societati cooperatiste vor supravietui integrarii europene si singura afacere banoasa a ramas inchirierea si, mai nou, vanzarea spatiilor comerciale.
Asta este, de altfel, miza razboiului declansat de la inceputul acestui an in ATCOM. Pe membrii cooperatori nu i-a intrebat, insa, nimeni nimic si au fost folositi ca masa de manevra. Acum, cu sau fara Moisi Caliminte, sistemul se duce oricum de rapa.

Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă