12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialConventia Organizatiilor de Media se exprima in Cazul Roncea

Conventia Organizatiilor de Media se exprima in Cazul Roncea

Conventia Organizatiilor de Media (COM) condamna decizia ziarului Ziua de a-i cere jurnalistului Victor Roncea sa paraseasca redactia, dupa ce acesta a redactat si semnat, in calitatea sa de lider al unei organizatii neguvernamentale, un comunicat in sprijinul presedintelui Traian Basescu.

Joi, 19 aprilie, mai multe organizatii civice, printre care si Civic Media, organizatia condusa de Victor Roncea, au transmis un apel in care acuzau "lovitura de stat construita sub forma unei operatiuni informationale complexe, urmareste ca, prin suspendarea Presedintelui Romaniei, parghiile statului roman sa fie preluate de grupuri de interese politico-economice".

Conform declaratiilor lui Roncea, vineri, 20 aprilie, Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua, i-a cerut sa paraseasca definitiv redactia ziarului, motivatia fiind tocmai Apelul initiat de Roncea. Ziaristului i s-ar fi propus transferul catre o alta publicatie unde ar fi avut posibilitatea sa isi exprime liber opiniile. De asemenea, lui Victor Roncea i-a fost limitat accesul la adresa de e-mail si la serverul redactiei.

La randul sau, S.R. Stanescu ne-a declarat ca nu i-a cerut ziaristului sa demisioneze, ci "sa gaseasca o solutie onorabila pentru a se desparti" si ca i-a oferit sprijin sau pentru a-si continua cariera profesionala intr-o alta redactie. S.R. Stanescu si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea jurnalistului in ultimul an, mentionand existenta unor sanctiuni pentru abateri profesionale si disciplinare. In editia de azi (24.04.07) a ziarului, S.R.  Stanescu semneaza un articol in care precizeaza ca a renuntat la cererea de demisie si ca este dispus sa continue colaborarea cu Roncea.

 

COM considera aceasta situatie ca fiind extrem de grava, avand un potential efect de intimidare asupra jurnalistilor care au curajul sa exprime, in afara redactiilor, opinii diferite de orientarea politica a institutiei la care lucreaza. Astfel de practici sunt cele care genereaza auto-cenzura in redactii.

Mentionam ca Victor Roncea este jurnalist angajat cu contract de munca, document ce are la baza prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura mass media (CCM). Desfacerea acestui contract nu se poate face decat in conditiile legislatiei in vigoare, cu respectarea prevederilor CCM. Reamintim ziarului Ziua ca este prima institutie de presa din Romania care a adoptat un contract colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura mass media (CCM).

Sub nicio forma, legislatia nu permite patronatului demiterea unui salariat/jurnalist doar pentru exprimarea unor opinii diferite de ale managementului.

Pentru conformitate, alaturam un extras din Contractul Colectiv de Munca la nivelul ramurii mass media (ART. 70):
(1) Jurnalistul, fara a suferi nici un fel de consecinte, are urmatoarele drepturi:
c) jurnalistul are dreptul si privilegiul sa-si exprime liber si in public opiniile personale in legatura cu orice evenimente sau persoane, respectand insa intotdeauna deontologia profesiei de jurnalist.

COM isi exprima speranta ca partile vor identifica o solutie care sa respecte independenta editoriala, libertatea de actiune a individului si legislatia in vigoare.

In cadrul Conventiei Organizatiilor de Media (COM) activeaza 41 organizatii: APPLE, ARCA, Asociatia AltPHel Ploiesti, Asociatia APEL (Asociatia Patronilor si Editorilor Locali), Asociatia Civica de Media eu.ro.21, Asociatia Consumatorilor de Media, Asociatia de Comunicare Vizuala VIDEOVEST Timisoara, Asociatia Editorilor On-line, Asociatia Femeilor Jurnaliste din Romania (ARIADNA), Asociatia Fotografilor de Presa din Romania, Asociatia Jurnalistilor Profesionisti din Deva, Asociatia Jurnalistilor Romani din Canada – Argument 21, Asociatia pentru Libertatea de Expresie Ro-Transparency (ALERT) Focsani, Asociatia Presei Locale PRESSMAR Maramures, Asociatia Presei Minoritatilor Nationale (altele decat cea
maghiara), Asociatia Presei Sportive din Romania, Asociatia Profesionala a Ziaristilor din Suceava, Asociatia Profesionistilor de Presa din Cluj, Asociatia Profesionistilor in Imagine din Cluj, Asociatia Tinerilor Ziaristi din Romania, Association Roumaine des Journalistes et de la Presse de Langue Francaise, Cartoonists Rights Network Romania, Centrul Regional de Jurnalism Iasi, Centrul Roman de Jurnalism de Investigatie, Clubul Presei Economice, Colegiul Jurnalistilor Gorjeni, Colegiul Presei Clujene, Fundatia "Forumul Presei Romane de Pretutindeni", Fundatia Radiourilor Independente din Calarasi, Fundatia Start Media, Grupul de Initiativa a Ziaristilor din Bacau, Liga Jurnalistilor din Sibiu, Liga Romana de Presa, Patronatul Presei din Romania – ROMEDIA, Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti Maramures, Sindicatul Mediavox- Vrancea, Sindicatul Ziaristilor si Lucratorilor din Presa Arad, Societatea Jurnalistilor din Galati, Societatea Ziaristilor Romani, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania.

Cele mai citite

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă