17.3 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialControversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc este noul președinte al Partidului Democrat...

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc este noul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova

Vlad Plahotniuc a fost ales președintele Partidului Democrat din Republica Moldova, în cadrul unui congres care se desfășoară sâmbătă la Chișinău, informează site-ul Publika.md.

La același congres, actualul premier Pavel Filip a devenit vicepreședinte al partidului.

'Votul dumneavoastră de astăzi este o responsabilitate uriașă pentru mine — de a conduce PD în următorii ani. Vă mulțumesc pentru curajul de a merge la un drum greu pentru că nu v-am promis un drum ușor, dar sunt sigur ca ne așteaptă succesul', a declarat Plahotniuc după ce a fost ales președinte al partidului.

La rândul său, Pavel Filip a declarat că "azi a avut loc un eveniment foarte important pentru familia democraților, este prima formațiune care demonstrează că partidele nu sunt în proprietatea unor președinți care merg cu el până la declinul formațiunii'.

Până în prezent, președintele formațiunii a fost Marian Lupu. La Congresul Partidului Democrat au mai asistat Luis Ayala, secretarul general al Internaționalei Socialiste, Sonja Lokar din partea Partidului Socialiștilor Europeni, precum și mai mulți lideri de social democrați din România, Georgia, Ucraina.

Printre invitați s-a numărat și fostul premier român Victor Ponta, căruia premierul Pavel Filip i-a înmânat Ordinul Republicii, distincție acordată prin decret de președintele Nicolae Timofti.

În intervenția sa, Victor Ponta a îndemnat Partidul Democrat să fie singurul partid din Republica Moldova care guvernează pentru oameni.

'Cel mai bine dumneavoastră știți ce trebuie sa faceți pentru Republica Moldova. Să ne primiți si pe noi, pe cei care vin cu inima deschisă și cu proiecte concrete. Faptul că ați reușit să treceți Republica Moldova peste greutăți este o reușita. Vă voi sprijini din calitatea pe care o am', a declarat fostul premier român.

'Cred ca România nu trebuie să vă dea sfaturi, lecții. Trebuie sa învățați din lecțiile Românei. Vreau sa aveți un Guvern care iubește Moldova. Îl felicit pe domnul Filip pentru că are o muncă grea. Ați reușit să treceți peste toate încercările în acest an. PDM trebuie să fie singurul partid din Moldova care guvernează pentru oameni', a adăugat Victor Ponta.

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fost considerat până în prezent eminența cenușie a Partidului Democrat, formațiunea în jurul căreia este construită actuala alianță proeuropeană de la Chișinău.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pensiile de peste 4.000 de lei nu vor fi impozitate. PSD a votat împotriva propunerii PNL 

PSD a votat, în Comisia de Buget, împotriva propunerii liberalilor care ar fi dus la tăierea pensiilor de peste 4000 de lei și ar...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

INCREDIBIL! Sala polivalentă din Slatina va costa mai mult decât cea de la Iași și din Budapesta

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a anunțat construirea a două săli polivalente la Iași și Slatina, dar, surprinzător, investiția din municipiul reședință a județului...
Ultima oră
Pe aceeași temă