O comisie de sanatate din Elvetia analizeaza cazul unui roman care s-a sinuncis cu ajutorul organizatiei Dignitas din Elvetia, fiind deprimat din cauza unor probleme in casnicie, relateaza publicatia canadiana National Post, consultata de Mediafax.
Cazul lui Andrei Haber, inginer software, este relatat de prietenul sau Paul Tauberg. Cei doi au fost prieteni in Bucuresti si ambii au emigrat in anii 1960, s-au stabilit in Israel, printr-un program pentru relocarea evreilor din tarile cu un regim opresiv. Dupa cativa ani, Haber a plecat in Elvetia, iar Tauberg, in Canada.
Pe 14 martie, Paul Tauberg, inginer in telecomunicatii in Brampton, a primit un email scurt de la Haber, in care il anunta ca se va sinucide cu ajutorul asociatiei Dignitas, din Elvetia. Acesta a fost ultimul semn pe care l-a primit de la el.
Potrivit lui Tauberg, reprezentantii organizatiei erau chiar in acel moment alaturi de Haber in apartamentul sau din Fribourg, gata sa ii administreze un sedativ puternic, in cantitate letala.
Grupul urma sa il incinereze pe barbatul de 62 de ani si sa ii imprastie cenusa in atmosfera "pentru ca nicio parte din mine sa nu ramana in aceasta lume in care am ajuns dintr-o greseala", potrivit lui Haber.
"Cand vei citi aceste cuvinte, eu nu voi mai trai. Uita-ma cat de repede posibil si fii fericit, atat cat se poate", i-a scris Haber in mail prietenului sau.
Cand a citit mailul, Tauberg a sunat la un prieten comun din Fribourg, care s-a dus repede la apartamentul lui Haber, dar a fost prea tarziu. El s-a aratat indignat de moartea timpurie a prietenului sau, precum si de rolul jucat de Dignitas si de raspunsul autoritatilor elvetiene, care au conchis ca organizatia nu a incalcat nicio regula.
"Sunt indignat ca cineva l-a ajutat sa se sinucida, in loc sa il trateze si sa previna asta", a spus Tauberg.
Acest caz ridica anumite intrebari cu privire la grupul elvetian, scrie publicatia canadiana. Desi e o practica controversata, sinuciderea asistata a aparut pe considerente umanitare, ajutandu-i pe cei bolnavi, in faza terminala, sa scape de suferinta. Insa Dignitas si-a extins rolul, oferind ajutor tuturor celor care spun ca vor sa se sinucida, daca sunt in toate facultatile mintale.
In prezent, grupul incearca sa gaseasca o modalitate legala sa ii permita unei femei canadiene sanatoase sa se sinucida impreuna cu sotul ei, grav bolnav.
Ludwig Minelli, fondatorul Dignitas, nu a putut fi gasit pentru a comenta cazul, desi el a spus ca asociatia ofera consiliere pentru clientii in dificultate si ca majoritatea aleg sa nu se mai sinucida.
Legile elvetiene sunt cele mai liberale din lume, iar sinuciderea asistata este legala, atat timp cat ajutorul este oferit dezinteresat, a spus Philippe Barboni, un judecator care a analizat cazul lui Haber. El a conchis ca Dignitas nu a incalcat legea, dar a spus ca circumstantele mortii lui Haber sunt neobisuite si a cerut consiliului local de sanatate sa analizeze chestiunile care tin de etica medicala din acest caz.
"Acest caz a prezentat o particularitate si anume faptul ca persoana nu suferea de o boala grava sau incurabila care sa ii provoace dureri mari. Motivele au fost in mod esential psihologice", a spus judecatorul Barboni.