Amnesty International a iscat controverse, după ce a aprobat marţi, la Dublin, o rezoluţie care recomandă „dezincriminarea (penală) totală a tuturor aspectelor ce ţin de activitatea consimţită a lucrătorilor sexuali”. Mai multe organizaţii de apărarea drepturilor femeilor denunţă politica drept o legalizare a proxenetismului şi bordelurilor, relatează AP în pagina electronică, potrivit Mediafax.
Organizaţia a respins criticile şi a argumentat că cerecetările pe care le-a afectuat sugerează că dezincriminarea este cea mai bună modalitate de apărare a drepturilor lucrătorilor sexuali.
„Recunoaştem că această problemă critică în domeniul drepturilor omului este extrem de complexă şi de aceea am abordat-o din perspectiva standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului. De asemenea, ne-am consultat cu mişcarea noastră la nivel global pentru a prelua opinii din toată lumea„, a declarat secretarul general al Amnesty International (AI), Salil Shetty.
Decizia luată de organizaţie este importantă, deoarece va fi folosită în acţiuni de lobby pe lângă guverne din întreaga lume pentru a le determina să accepte acest punct de vedere.
Politica Amnesty a provocat opoziţia unor organizaţii pentru apărarea drepturilor femeilor, care au argumentat că AI a comis o gravă eroare. Aceste organizaţii, între care şi Coaliţia împotriva traficului de femei, cu sediul în Statele Unite, subliniază că sunt de acord cu AI ca prostituatele să nu fie acuzate de infracţiuni penale, dar că scoaterea de sub incidenţa penală a întregii industrii a sexului va transforma proxeneţii în „oameni de afaceri” care pot vinde prostituate vulnerabile în deplină impunitate.
„Este o palmă peste faţă pentru supravieţuitori şi pentru organizaţiile care apără drepturile femeilor din întreaga lume”, a declarat Taina Bien-Aime, directoarea executivă a Coaliţiei americane, care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această decizie a Amnesty.