19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialControversă: a fost Constanţa oraş-martir?

Controversă: a fost Constanţa oraş-martir?

Prefectul spune că va monta panouri la intrările în oraşe, preşedintele ţării critică acordarea unor astfel de titluri pe bandă rulantă.

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a dispus realizarea unor panouri inscripţionate „CONSTANŢA – ORAŞ MARTIR” pentru a fi amplasate la trei dintre intrările principale în municipiul nostru. „La 22 de ani de la victoria revoluţiei anticomuniste, Senatul României a votat Legea 236/5 decembrie 2011, prin care municipiului Constanţa i s-a recunoscut statutul de oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989, în semn de cinstire pentru jertfele date şi pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, lege promulgată de preşedintele României. Nu trebuie să uităm că în acele zile de foc la Constanţa s-au înregistrat zeci de morţi şi de răniţi, care s-au jertfit pentru revenirea la valorile democraţiei şi pe care este de datoria noastră să-i omagiem. Amplasarea panourilor este nu numai un semn de legitimitate a martiriului din decembrie 1989,  o trimitere la istoria pe care nu trebuie s-o uităm,  dar şi un act de patriotism local, sentiment pe care uneori riscăm să-l pierdem”.
Panourile vor fi amplasate până la sfârşitul anului  în conformitate cu prevederile legale privind organizarea administrativ-teritorială şi ale a normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

La începutul săptămânii, la RRA, Traian Băsescu a criticat însă acordarea de titlu de oraş-martir pe bandă rulantă. „Eu nu am fost implicat în Revoluţie, am fost într-un oraş mai liniştit, la Constanţa, unde s-au făcut şi acolo că a fost revoluţie, au luat covoarele de prin CC, deci mare revoluţie a fost acolo, avem mulţi revoluţionari de Constanţa, oraş-martir. Văd că toate oraşele se fac oraşe-martir, am ajuns la o penibilitate ieşită din comun. Şi acum mai tot vin legi aprobate de Parlament, tot declarăm oraşe-martir ale Revoluţiei”, a spus Băsescu  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă