25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialControlorul de trafic rus: Avionul prezidenţial polonez încerca să aterizeze fără permisiune

Controlorul de trafic rus: Avionul prezidenţial polonez încerca să aterizeze fără permisiune

Echipajul aeronavei prezidenţiale poloneze, care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, accident în care preşedintele şi alţi oficiali de rang înalt au murit, încerca să aterizeze fără permisiune, a declarat marţi un controlor rus de trafic aerian, citat de RIA Novosti în ediţia electronică.

Colonelul în retragere Anatoli Muraviov, controlorul de trafic aerian care a ghidat avionul în timpul aterizării, a declarat pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda că echipajul „nu a ascultat” recomandările de a se îndrepta spre un alt aeroport, potrivit Mediafax.

„Conducătorul grupului de controlori de trafic a atras atenţia asupra condiţiilor meteorologice nefavorabile (aterizării), dar echipajul a continuat aterizarea fără permisiune. Iar (aceştia) au efectuat manevrele de apropiere în vederea aterizării tot fără permisiune”, a spus Muraviov. „Conducătorul (turnului de control) le-a cerut de trei ori să execute procedura de depăşire (a aerodromului). După ce echipajul nu a ascultat, turnul de control nu a putut face altceva decât să continue să ghideze avionul şi să se uite la el. A fost doar o singură manevră de apropiere în vederea aterizării, avionul s-a prăbuşit din prima”, a adăugat acesta.

Controlorii de trafic aerian nu au putut să dea un ordin direct pentru aterizarea pe un alt aeroport, deoarece aceştia „nu au dreptul să dea ordine piloţilor civili”, a continuat Muraviov.

„Conversaţiile cu echipajul au avut loc în rusă, iar uneori într-o engleză stricată. Acest lucru a îngreunat comunicarea”, a spus el, adăugând că prăbuşirea a fost rezultatul unei combinaţii de factori.

Pe de altă parte, Tatiana Anodina, preşedinta Comisiei aeriene interguvernamentale, a anunţat că 

motoarele avionului prezidenţial polonez Tu-154, care s-a prăbuşit sâmbătă în regiunea Smolensk, au funcţionat până în momentul contactului cu solul, potrivit NewsIn.

„Informaţiile obţinute după decriptarea cutiilor negre arată că motoarele aparatului funcţionau înainte de contactul cu solul”, a afirmat ea, citată de RIA Novosti.

La rândul său, vicepremierul Serghei Ivanov a anunţat că nu s-a produs o explozie sau vreun incendiu la bordul avionului Tupolev 154.

Pe de altă parte, ministrul rus al sănătăţii şi dezvoltării sociale, Tatiana Golikova, a anunţat marţi că 48 dintre cele 96 de victime ale accidentului în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez au fost identificate. „Deocamdată, 48 de victime au fost identificate, iar în paralel sunt eliberate certificate de deces”, a adăugat Golikova.

Sâmbătă dimineaţă, avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski, un Tu-154, s-a prăbuşit la aterizare lângă oraşul Peşorsk, regiunea Smolensk, în condiţii de ceaţă deasă.

Delegaţia poloneză se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, când mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de armata sovietică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă