Pe 13 mai, la Muzeul „George Enescu“ se lansează cartea muzicologului italian Paolo Isotta, intitulată „Altri canti di Marte“, cu referiri ce denotă o profundă cunoaștere și apreciere a spațiului cultural românesc. Lansarea patronată de Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură și Fundația Internațională Ateneul Român, la care va fi prezent și autorul, va fi urmată de un recital de lieduri enesciene.
Prima afirmare a muzicologului italian în spațiul cultural românesc i se datorează sopranei Mariana Nicolescu, o dată cu textul pe care aceasta l-a scris acum un an și l-a publicat împreună cu traducerea unui text al lui Paolo Isotta din Corriere della Sera, la 60 de ani de la moartea lui George Enescu. Cu ocazia lansării se va distribui o broșură de 16 pagini, apărută sub îngrijirea Marianei Nicolesco, cu extrase despre cultura românească din cartea lui Paolo Isotta.
Cartea lui Paolo Isotta e o declarație de iubire pentru muzică şi pentru viaţă, iar pasionanta şi originala “lectură“ a operei lui George Enescu,“una dintre cele mai singulare personalităţi din întreaga istorie a muzicii“, nu e singura referinţă la ţara noastră, care – de la începutul secolului trecut – “pătrunde în mod copleşitor în concertul cultural european şi aduce o notă nouă şi puternică, născută din tradiţii şi din Tradiţie“.
Pagini sau rânduri extraordinare sunt închinate scriitorilor români, de la Eminescu la Emil Cioran, sculptorului Constantin Brâncuşi, iar din împărăţia muzicii, lui George Enescu, întregii sale creaţii şi capodoperei sale Oedip, lui Pascal Bentoiu, care „numai pentru modul în care a completat opera lui Enescu merită un loc în Paradis“, lui Dinu Lipatti, “unul dintre cei mai fascinanţi pianişti din toate timpurile“, sau lui Constantin Silvestri. Amintind că la prima audiţie în România a Simfoniei de cameră compusă de Enescu în 1954 el se adresa publicului declarând că acea lucrare e cea mai mare creaţie a Maestrului şi cea mai greu de înţeles, de aceea, fără ezitare, o execută încă o dată. Desigur, nu este uitată soprana Mariana Nicolesco, despre care Paolo Isotta scrie că este “una dintre cele mai mari artiste lirice în viaţă“.