19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialContracte ilegale si paguboase la DSPJ Constanta

Contracte ilegale si paguboase la DSPJ Constanta

Delapidarea de 1,5 miliarde lei vechi din fondurile Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta a intrat si in atentia Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. Potrivit declaratiilor directorului DSPJ, dr. Marius Enescu, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Constanta a depus documentatia necesara la Sectia pentru Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ.
Doi dintre cei cinci angajati ai DSPJ Constanta, incriminati in dosarul contractelor ilegale, si-au prezentat deja demisia. „Unul dintre angajati era pensionar reactivat in sistem. Dupa sanctionarea sa noi am propus si eliberarea lui din functie, insa acesta a preferat sa-si dea demisia incepand cu 1 octombrie. Cea de-a doua persoana si-a anuntat demisia, insa nu va scapa de raspundere”, a explicat directorul DSPJ, dr. Marius Enescu.
Se pare ca persoanele incriminate in acest caz au contestat rezultatele anchetei efectuate de DGFP, directorul DSPJ Constanta solicitand acestei institutii sa confirme sau sa infirme informatia. Cele aproximativ 1,5 miliarde delapidate vor fi recuperate de la persoanele care poarta culpa contractelor paguboase.

Caiete de sarcini cu semnul intrebarii

In momentul de fata, conducerea DSPJ Constanta reverifica o serie de caiete de sarcini pentru cateva contracte „impovaratoare” pentru institutia publica. „In unele cazuri este vorba despre cateva documente anexate unor contracte aflate la limita legalitatii. In alte cazuri avem de a face cu incheierea contractelor cu niste preturi extraordinar de mari, care nu se justifica”, a explicat directorul DSPJ. Doctorul Marius Enescu a mai precizat ca toate aceste contracte vor fi achitate numai in baza prestatiilor efectuate pana in momentul de fata.

Lunar, sute de milioane pentru curatenie!

Alte nereguli au fost descoperite in contractele incheiate cu o firma de curatenie. Serviciul de la DSPJ a fost externalizat, in 2002 semnandu-se un contract cu o firma specializata care sa faca curat in cele patru sedii ale institutiei. Suma contractata pentru aceste servicii este incredibila: 300 de milioane de lei vechi pe luna! „Am constatat ca firma cumpara materiale de curatat in valoare de 5 milioane de lei pe zi, ceea ce este imposibil”, a exclamat dr. Marius Enescu. In plus, fosta conducere a semnat acest contract pe o perioada de cinci ani, lucru ilegal conform Ordinului 60. Directorul DSPJ a declarat ca va suspenda acest contract.

Service usturator pentru doua centrale automatizate

Asigurarea serviceului pentru cele doua centrale termice provoaca o alta gaura imensa in bugetul DPJ. „Pe langa faptul ca ambele sunt centrale automatizate, valoarea contractului este imensa: 140 de milioane de lei pe luna”, a precizat dr. Marius Enescu. Unul dintre aceste contracte se refera la centrala sediului din strada Nicolae Iorga. Aceasta este fabricata in Romania si nu are nici un fel de documentatie, fapt ce nu permite obtinerea avizului de functionare de la ISCIR. Costurile pentru incalzirea acestui sediu pe baza de combustibil lichid se ridica la circa 350 de milioane lei pe luna, in conditiile in care, de mai bine de doi ani de zile, in fata sediului exista conducta de gaze.
Se pare ca si aceste contracte sunt ilegale. Firma care a castigat licitatia electronica pentru asigurarea serviceului celor doua centrale a subcontractat o alta firma. Desi era obligata sa declare toate firmele subcontractate, acest lucru nu a fost respectat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă