Fenomenul de contrabanda pe rutele de navigatie fluviale s-a intensificat in acest sfarsit de an. Tigarile si carburantii sunt produsele preferate ale traficantilor.
cazurile descoperite de politistii de frontiera dobrogeni releva faptul ca, in ciuda mijloacelor tehnice moderne de supraveghere si a monitorizarii permanente a traficului naval, pe Dunare se face contrabanda. Se vorbeste chiar de existenta unei filiere bine organizate, cu implicatii la nivel inalt.
Insula More
Ultimul caz deosebit a reliefat amploarea pe care a luat-o acest fenomen. Pe 8 decembrie, la ora 14, oamenii legii au descoperit in timpul patrularii in dreptul kilometrului 262,5 al fluviului Dunarea, pe o insula pustie, o cantitate mare de tigari. Nu mai putin de 13.490 de pachete More, 3.500 de pachete Viceroy, 1.500 pachete Ronson si 500 de pachete LM. Cum in cursul noptii nu s-au raportat evenimente pe fluviu, este clar ca tigarile, desi declarate abandonate de autoritati, au fost depozitate intentionat pe insula pentru a fi ridicate ulterior. Marfa provine din Ucraina, furnizorul principal de produse de contrabanda. Asa- numitul mic trafic a existat intotdeauna pe sectorul comun de navigatie romano- ucrainean, in sensul ca in fiecare zi convoaiele de barje se "lipesc" de barcile localnicilor care negociaza diverse schimburi, insa utilizarea unui depozit ascuns ar trebui sa puna pe ganduri autoritatile. De altfel, metoda "insulei" a fost utilizata cu succes la inceputul anilor ‘90 in celebrele cazuri de contrabanda "Tigareta" din portul Constanta Sud- Agigea. La acea data au fost utilizate drept paravan o epava partial scufundata si o limba de uscat artificiala.
Atac la impingator
Un alt caz important, de aceasta data cu motorina, a fost descoperit la sfarsitul lunii noiembrie de catre politistii de frontiera din Ialomita. Trei tone de carburant au fost sustrase de la bordul unui impingator aflat in mars cu ajutorul unei salupe care a navigat timp de o ora paralel cu convoiul. Pana acum nu s-a stabilit cu exactitate ce traseu urmau sa ia, odata debarcate, canistrele. Se vehiculeaza ipoteza existentei unei retele de "plasatori" ai carburantilor pe plan local, mai ales ca de mai multe ori in decursul acestui an politistii au surprins zeci de persoane care transportau cantitati mici de carburant fara acte de provenienta in si dinspre zona sectorului navigabil.
Trafic pe patru roti
Traficantii utilizeaza din plin infrastructura rutiera. Cantitatile de tigari sunt de obicei mai mici, insa au fost si doua cazuri deosebite: pe 5 ianuarie au fost gasite intr-un autoturism 5.000 de pachete de tigari, iar pe 22 noiembrie a fost depistata in trafic o cisterna in care erau ascunse 200.000 de pachete cu tigari. Comisarul-sef Adrian Burcea, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, a precizat ca, in cazul contrabandei rutiere, marfurile sunt transportate cu precadere ziua. Noaptea este mai greu sa treci neobservat, mai ales ca politistii dispun de mijloace de urmarire pe timp de noapte.