11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialContrabandă de 20 milioane de euro: conexiunile reţelei lui Racz la Oil...

Contrabandă de 20 milioane de euro: conexiunile reţelei lui Racz la Oil Terminal

O anchetă a procurorilor DNA legată de una dintre cele mai puternice reţele de contrabandă cu petrol scoate la iveală complicităţile dintre evazionişti şi oameni importanţi din compania de stat Oil Terminal.

Compania de stat Oil Terminal Con-stanţa apare din nou în mijlocul unei anchete a DNA. Adrian Botescu, şeful Biroului Controlul Calităţii Serviciului la această firmă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, în speţă a afaceristului Attila Racz. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA în sarcina grupului infracţional condus de Racz se ridică la 20 milioane euro. Nu este pentru prima oară când numele Oil Terminal apare într-o anchetă a DNA. Fostul director al companiei, Ştefan Ene, a fost ridicat în urmă cu câteva luni de procurorii DNA Con-stanţa pentru implicarea într-o altă reţea de contrabandă cu produse petroliere.

În dosarul lui Attila Racz a mai fost trimis în judecată şi un om de afaceri din Ialomiţa, Dumitru Vişan, care, potrivit surselor RL, ar fi liderul de pe plan local al UNPR. El este acuzat de aderare la grupul infracţional condus de Racz. Alături de acesta din urmă au mai fost trimişi în judecată şi principalii săi complici, fraţii Stelian şi Ion Livadariu, ambii din Constanţa.

Motorină Euro 5, la negru

În această vară, România liberă a dezvăluit în exclusivitate amploarea reţelei de contrabandă cu produse petroliere controlată de Attila Peter Racz. Omul de afaceri se află în spatele firmei din Slobozia, Texas Oyl, care obţinuse autorizaţie de la ANAF pentru constituirea unui antrepozit fiscal pentru producerea unui anumit produs petrolier. Sub această mască, de fapt, membrii reţelei nu făceau altceva decât să vândă la negru motorină Euro 5. Firmele pe care membrii reţelei Racz „operau” erau conduse în acte de persoane fără studii, care nu aveau cunoştinţe necesare.

Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5, în regim suspensiv de accize. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme „fantomă” dar, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi – „fantomă”. Sumele de bani obţinute în mod ilegal în modalitatea descrisă mai sus au ajuns în posesia membrilor grupului prin retrageri în numerar din conturile bancare prin intermediul firmelor – fantomă.

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: vreme caldă până aproape de mijlocul lunii februarie

În perioada următoare, valorile termice vor fi peste cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Meteorologii anunță...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă