20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialContrabanda cu midii in Marea Neagra

Contrabanda cu midii in Marea Neagra

Inspectorii piscicoli se confrunta de la inceputul sezonului estival cu o noua forma de braconaj – contrabanda cu scoici de mare. Midiile sunt adunate de braconieri de pe stabilopozi si vandute pe piata neagra pe bani grei. Doi barbati din Tulcea, echipati cu costume de scafandri, reusisera sa adune aprope 10 saci cu midii. Cand se pregateau sa-si umple masina, braconierii au fost retinuti in zona digului Sud Port Agigea, la intrarea in bazinul portuar, de un echipaj din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile "TOMIS” care efectua o misiune de patrulare impotriva braconajului impreuna cu inspectori ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
Braconierii, Gheorghe si Cristinel Pandrea, in varsta de 40, respectiv 30 de ani, spun ca nu stiau ce infractiune savarsesc si recunosc ca nu aveau autorizatie de pescuit. Cei doi nu detineau licenta sau autorizatie de pescuit, fapta constituind infractiunea prevazuta de art. 56, pct. 1, litera "a” din Legea nr. 192/2001 modificata si completata prin Legea 298/2004, O.U.G. 69/2004 si Legea nr. 113/2005, sanctiunea prevazuta de lege fiind amenda penala cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei. Scoicile au fost predate unui centru de comercializare a produselor piscicole, in vederea valorificarii. Totodata, au fost intocmite actele procedurale necesare inceperii urmaririi penale, dosarul urmand a fi inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. Oamenii legii sustin insa ca acestia fac parte dintr-o retea bine organizata. Mai mult de atat, se pare ca midiile urmau sa ajunga pe masa turistilor atrasi de specialitatile marine. Medicii constanteni sustin ca avand in vedere timpul de la colectare si pana in momentul in care sunt prelucrate la care se adauga si temperatura ridicata, scoicile pot deveni adevarate bombe biologice.
Intoxicatiile provocate de fructele de mare sunt foarte periculoase, chiar si in forma cea mai simpla, ele pot duce la decesul pacientului in cazul in care nu sunt acordate ingrijirile medicale necesare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă