20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Contactii" virusati, trimisi acasa

„Contactii” virusati, trimisi acasa

Centrul national de referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat ieri inca doua cazuri noi de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1. Aceste ultime doua cazuri sunt cu transmitere secundara de la cele confirmate anterior. Dintre cei doi ultimi bolnavi, unul este un contact al primei femei care s-a imbolnavit de gripa porcina, iar al doilea este un contact al tinerei de 28 de ani, cea venita din Statele Unite ale Americii pentru a serba implinirea a zece ani de la absolvirea liceului. Cu aceste ultime doua cazuri confirmate, numarul total al romanilor despre care se stie clar ca sunt bolnavi de gripa porcina a ajuns la opt.

In timp ce Ministerul Sanatatii continua sa sublinieze ca investigatiile epidemiologice sunt in curs si se fac intr-un mod profesionist, unele dintre persoanele care sunt suspecte si au fost obligate sa stea la domiciliu, in carantina, sustin exact contrariul. Vlad Posea, in varsta de 28 de ani, sustine ca afirmatiile autoritatilor sanitare sunt false. Vlad este unul dintre participantii la petrecerea de zece ani de la absolvirea liceului la care a participat si tanara de 28 de ani deja confirmata ca este infectata cu virusul A/H1N1, deci este suspect  de imbolnavire si, de luni, este in carantina la domiciliu impreuna cu familia sa.

"Luni, dupa ce ne-au luat doua probe – una din nas si alta din gat –, ne-au spus ca in 24 de ore vom fi anuntati daca suntem infectati. Apoi au spus 48 de ore si au completat ca sa mai dam si noi telefon.  Isi bat joc de joi. Sunam de la o institutie la alta si nu ni se spune nimic. Doar am fost amenintati cu inchisoarea de cei de la Directia de Sanatate Publica daca vom parasi locuintele si am fost obligati sa ne luam medical, fara sa stim daca avem sau nu virusul. Toti colegii nu facem decat sa dam telefoane, si asa am aflat ca probele unora dintre noi, cum este si cazul meu, nici macar nu au ajuns la laborator. Cei de la minister s-au multumit ca ne-au trimis acasa si nu cred ca si-au mai batut capul sa cheltuiasca banii pe analizele pentru noi", spune Vlad Posea. Potrivit Ministerului Sanatatii, pana acum s–au efectuat teste pentru 160 de persoane, in cazul a opt persoane probele iesind pozitive.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă