12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialContabilitate dupa model european

Contabilitate dupa model european

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta anunta ca, potrivit Ordinului 1751/2005 al ministrului Finantelor Publice, grupurile de societati vor putea fi scutite de obligatia intocmirii unor situatii financiare consolidate in cazul in care au o cifra de afaceri cumulata mai mica de 35 milioane euro si mai putin de 250 de salariati. Prin aceasta masura se urmareste adoptarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene si normele UE in domeniu.
Situatiile financiare anuale intocmite sunt auditate potrivit legii. Fac obiectul auditului financiar si situatiile financiare anuale intocmite de entitatile de interes public, astfel cum sunt definite potrivit legii. Situatiile financiare anuale simplificate sunt verificate potrivit legii. Nu vor depune situatii financiare anuale simplificate societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, astfel cum este definita de legislatia in vigoare privind piata de capital. Situatiile financiare anuale consolidate sunt elaborate in conformitate cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene.

Trei criterii de analiza

O societate-mama trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate daca aceasta face parte dintr-un grup de societati si indeplineste una dintre urmatoarele conditii: detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta societate denumita filiala, este actionar sau asociat al unei societati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale societatii in cauza au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor lor de vot, este actionar sau asociat al unei societati si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor societatii, ca urmare a unui acord cu alti actionari sau asociati. O societate-mama este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate daca, la data bilantului consolidat, societatile comerciale care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre urmatoarele trei criterii: total active – 17.520.000 euro, cifra de afaceri neta – 35.040.000 euro, numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar – 250. Scutirea mentionata nu se aplica daca una dintre filialele care urmeaza sa fie consolidate este o societate comerciala ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, in conformitate cu legislatia in vigoare privind piata de capital.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă