3.9 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialConstitutia, suspectul de serviciu

Constitutia, suspectul de serviciu

» Cu Raportul european batand la usa, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, crede ca numai o revizuire a Constitutiei ar scoate Romania din situatia blamata de Europa: judecarea dosarelor de inalta coruptie e hotarata de Parlament. Ministrul Predoiu gaseste astfel o scuza pentru nerezolvarea dosarelor importante.

» Majoritatea actorilor politici critica de cate ori este nevoie Constitutia, dar nici unul nu vrea cu adevarat modificarea ei. Traian Basescu a infiintat recent o comisie care sa-i gaseasca hibele, desi promisese refacerea ei inca din 2005.

Romania ar putea linisti criticile europene legate de tergiversarea dosarelor de inalta coruptie in Parlament numai printr-o revizuire a Constitutiei, crede ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a recunoscut ca apropiatul Raport pe Justitie al Comisiei Europene va contine "un mix de critici, si nu neaparat de laude" la adresa Romaniei. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a argumentat ca preocuparea lui Predoiu este justificata: "Romania a facut un progres important in lupta anticoruptie. Cu toate acestea, raman foarte multe de facut". Ministrul Justitiei a declarat, in legatura cu blamata procedura de avizare parlamentara a urmaririi penale, ca "exista o ingrijorare legata de aceasta, pentru ca ar impune o imunitate nejustificata". Solutia, pe care a transmis-o si oficialilor europeni, este: "Avem de-a face cu un text constitutional, este o decizie a Curtii Constitutionale si, de aici, concluzia este ca, (…) daca nu dorim o astfel de procedura, va trebui modificata Constitutia". Pe de alta parte, printre ghearele procedurale ale legislatiei miscatoare a scapat ieri un dosar de coruptie: fostii ministri Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan au fost trimisi in judecata.

 

Este primul dosar cu ministri care merge in instanta, dupa ce Adrian Nastase si serban Mihailescu au scapat de judecata prin decizia Curtii Constitutionale (CC), care a ingreunat si anchetarea celorlalti ministri suspectati de coruptie. Specialistii in drept constitutional considera insa ca atacarea punctuala a unor hibe din Constitutie nu este o solutie. "Ar trebui schimbata intreaga Constitutie, eu nu sunt adeptul carpelii. Daca in 1991 a fost scrisa una proasta, in 2003, la revizuire, ea a devenit si mai proasta. Nu are nici o logica interna, nu functioneaza. De cate ori exista o criza, nu gasesti o solutie expresa in Constitutie", explica juristul Corneliu Liviu Popescu, de la Universitatea Bucuresti. Cu cateva zile in urma, presedintele Traian Basescu a dat si el semnalul ca schimbarea Constitutiei este inevitabila, infiintand o comisie prezidentiala care urmeaza sa gaseasca solutii pentru o noua lege fundamentala. Radu Carp, conferentiar de stiinte politice la Universitatea Bucuresti si membru al acestei comisii prezidentiale, crede si el ca o chestiune de genul celei semnalate de ministrul Justitiei "trebuie clarificata, dar problema nu este generata de Constitutie, ci de o decizie a CC", care, in opinia sa, este "gresita". Iesirea lui Predoiu a fost declansata mai degraba de apropierea Raportului pe Justitie decat de o ingrijorare fata de o "Constitutie criticabila", crede Carp. "E mai simplu sa spui ca e proasta Constitutia decat sa-ti asumi niste neimpliniri."

Constitutia ar trebui regandita din temelii, pentru o Romanie europeana, spune profesorul Popescu. Solutiile sale: o republica parlamentara, la fel ca peste tot in Europa, cu exceptia Frantei, pentru ca "un regim prezidential esueaza spre totalitarism, iar cel semiprezidential actual ne duce tot timpul la lupte si pierderi de timp"; un Parlament monocameral, o administratie teritoriala pe regiuni economice mari si o Curte Constitutionala asimilata puterii judecatoresti, "nu de sine statatoare si numita politic". Carp spera ca "pana la sfarsitul anului sa fie gata un raport si sa inceapa dezbaterea politica. Acum, toti doresc asta, dar nimeni nu are un proiect pe masa care sa arate punctele sensibile". Corneliu Liviu Popescu nu este la fel de optimist: "Cate posturi de functionari locali se vor pierde dupa o regandire a administratiei? Cati politicieni sunt dispusi sa accepte schimbarea structurii Parlamentului? Va dori seful statului sa fie un veritabil arbitru intr-un regim parlamentar, si nu un jucator, ca acum?". Popescu crede ca o Constitutie schimbata total, cum ar fi de dorit, "este simplu de pus pe hartie, dar cand va veni vremea promovarii politice, fiecare isi va urmari interesele".

Cele mai citite

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă