20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialConstantenii isi cauta dreptatea la CEDO

Constantenii isi cauta dreptatea la CEDO

» Din 10.000 de dosare, numai in 34 s-a decis condamnarea statului roman.

» CEDO a dispus acordarea de daune morale in dosarele a doi constanteni.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a devenit, inca de la infiintare, "mama" tuturor persoanelor nemultumite de sistemul legislativ din UE. Cele mai multe plangeri vin din tarile care stau inca prost in ceea ce priveste democratia si functionalitatea institutiilor de baza. Potrivit unor statistici prezentate anul trecut de Consiliul Superior al Magistraturii, aproape 10.000 de romani au depus plangeri in 2007 la CEDO, dar statul roman a fost condamnat numai in 34 de cauze.

Astfel, tara noastra se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste numarul dosarelor trimise la Strasbourg. Totusi, inaltul for european a obligat deja statul roman la plata unor despagubiri de peste 4,5 milioane euro, bani platiti din bugetul de stat. Magistratii constanteni atrag atentia asupra faptului ca multe cereri sunt respinse pentru ca reclamantii nu epuizeaza toate caile de atac. "Anul trecut mai multi judecatori de la Consiliul Superior al Magistraturii au mers la Strasbourg pentru a analiza situatia dosarelor trimise la CEDO de catre romani. Cele mai multe vizeaza neexecutarea hotararilor judecatoresti, arestarea preventiva si practica neunitara din instanta. Totusi, aceste cauze nu pot fi impuse magistratilor" a, declarat Razvan Anghel, purtator de cuvant al Tribunalului Constanta.

Au castigat la CEDO
La sfarsitul anului trecut, Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in cauza Valer Pop impotriva Romaniei si a constatat incalcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Barbatul a fost trecut in rezerva, urmand sa primeasca alocatii compensatorii in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 7/1998, plati care, potrivit aceleiasi ordonante, erau scutite de plata impozitului. La data de 1 aprilie 2000 reclamantul a fost trecut in rezerva, iar la data platii acestor alocatii Ministerul Apararii Nationale i-a dedus impozit din sumele alocate. In anul 2001, reclamantul a sesizat Judecatoria Constanta cu o actiune prin care a solicitat restituirea de catre MApN a sumelor retinute cu titlul de impozit.

 

Judecatoria Constanta, prin sentinta din 26 februarie 2002, a admis actiunea reclamantului si a obligat Ministerul Apararii sa plateasca suma de 56.560.740 lei ROL cu titlu de impozit retinut in mod ilegal, reactualizata in functie de rata inflatiei si 2.000.000 ROL cu titlu de cheltuieli de judecata. Aceasta hotarare a ramas definitiva si irevocabila prin respingerea recursului. In cursul anului 2002 Ministerul i-a platit reclamantului suma de 58.560.740 ROL. In anul 2003, procurorul general a formulat recurs in anulare impotriva sentintei din 26 februarie 2002 a Judecatoriei Constanta. Prin decizia din 21 ianuarie 2004, Inalta Curte de Casatie si Justitie a casat sentinta Judecatoriei Constanta si a dispus ca reclamantul sa restituie suma de bani primita de la minister cu titlu de impozit, iar reclamantul a restituit suma dobandita prin sentinta Judecatoriei Constanta.

Batut de politisti
Totodata, CEDO a condamnat Romania in cazul unui cetatean rrom, batut cu bestialitate de politisti din Mangalia. Belmondo Cobzaru a dat in judecata statul roman dupa ce a fost batut de trei ofiteri de politie in sediul Politiei Mangalia. In urma loviturilor primite, barbatul a fost internat in spital si a necesitat 14-15 zile de ingrijiri medicale. Totusi, procurorul care s-a ocupat de caz a dispus neinceperea urmaririi penale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă