17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialConstanta, epicentrul marilor furturi de combustibili

Constanta, epicentrul marilor furturi de combustibili

Furturile din conducte au imbogatit hotii din judetul Constanta. Acestia s-au lepadat de vechile obiceiuri, cand intepau conductele si umpleau cateva galeti de benzina. Acum se fura cu cisterna, o singura operatiune aducand profituri de peste un miliard de lei.

Cel mai recent exemplu este furtul a 40 de tone de titei din conducta Petromar, de la sfarsitul saptamanii trecute, cand, surprinsi de jandarmi, infractorii au abandonat cisterna pe camp.
Elocventa este insa lovitura din iarna anului trecut, cand, intr-o singura noapte, trei indivizi au incarcat, in saci de plastic, PET-uri si canistre, patru tone de benzina, de data aceasta din conducta Rompetrol.

„Cartitele” dau semnalul

Furturile din conducte sunt extrem de greu de depistat de catre organele de ordine, din cauza lungimii foarte mari a conductelor si a faptului ca multe dintre firmele care se ocupa de transport nu au aparate performante care sa semnaleze caderile de presiune pe magistrale. Se poate spune ca succesul autoritatilor constantene se bazeaza pe razboiul existent intre retelele organizate de hoti de combustibil.
Majoritatea „cartitelor” sunt infractori care au ajuns dupa gratii dupa ce au fost „turnati” de catre rivalii lor. Totul este o razbunare intre clanurile mafiote din Constanta. Legendele urbane spun ca hotii de combustibil au fost demascati de propriii tovarasi care nu si-au primit partea cuvenita.

Instalatie de patru kilometri lungime

O alta problema cu care se confrunta anchetatorii este reteaua de informatori de care dispun hotii de combustibil. Nu de putine ori, politistii au constatat ca infractorii au actionat exact in momentul in care prin conducta s-a pompat combustibil si au plecat cu cateva clipe inainte de stoparea pomparii, pentru a nu fi detectati. Surse din interiorul politiei spun ca cei care actioneaza au legaturi cu persoane sus-puse din interiorul companiilor de transport si chiar in interiorul politiei si jandarmeriei. Acestea nu sunt bazate pe vechi prietenii, ci pe relatii financiare reci. In acest mod, ei stiu momentul prielnic in care pot sa dea drumul la robinet. Un caz elocvent este cel descoperit, din intamplare, pe varianta ocolitoare a orasului Constanta, chiar in apropierea unui magazin Metro. Aici, o patrula de politie care fugarea cativa hoti de fier vechi s-a impiedicat pur si simplu de cea mai lunga instalatie artizanala descoperita pana in momentul de fata. Lunga de mai bine de patru kilometri, aceasta se termina cu un robinet chiar intr-o parcare de TIR-uri.

Reteaua de distributie

Anchetele demarate in astfel de cazuri au scos la iveala faptul ca marfa a fost vanduta, uneori, prin benzinarii aflate in interiorul Constantei, majoritatea tranzactiilor efectuandu-se insa pe rutele interjudetene. Exemplul cel mai bun este descoperirea facuta la o ferma situata intre localitatile Navodari si Lumina. De aici, benzinarii alimentau mai multe statii Peco direct din conductele de transport. In interiorul fermei, politistii au gasit capatul instalatiei artizanale mascat intr-o chiuveta. Cercetand actele descoperite asupra suspectilor, anchetatorii au ajuns la concluzia ca produsele petroliere erau comercializate in statii de distributie, cu acte aproape in regula, prin intermediul mai multor firme-fantoma. Mai mult decat atat, la domiciliile celor implicati au fost descoperite adevarate depozite pentru zile negre.

Greu de dovedit

In ciuda amplorii capatate in ultimele zile, evaziunea fiscala cu produse petroliere nu este pe primul loc in topul infractiunilor descoperite de Garda Financiara Constanta. Comisarii sai au de lucru mai mult cu cerealele, dar, de la inceputul anului, au verificat deja 69 de agenti economici, din care au fost sanctionati 33, cu amenzi in valoare de 1,2 miliarde de lei, fiind confiscata marfa de 14 miliarde.
Comisarul-sef Cristian Radu spune ca s-au intocmit noua dosare penale, cu un prejudiciu de aproape 17 miliarde de lei. Acesta a adaugat ca fenomenul evaziunii cu produse petroliere este in scadere, dar nu a iesit din vizorul Garzii Financiare. Din pacate, instrumentarea unor astfel de cazuri este dificila, deoarece trebuie sa se mearga pana la sursa, iar inventivitatea infractorilor este din ce in ce mai mare.

Cazuri
nerezolvate

Cele mai multe furturi din conducte au ramas cu autori necunoscuti.
Dupa ani de zile de cercetari penale, dosarul in care sunt acuzati hotii de combustibili, odata ajuns pe masa judecatorilor, se intoarce, mai mult ca sigur, la procuror, pentru refacerea urmaririi penale.
Astfel, aceste procese cu pagube de sute de milioane de lei dureaza ani buni. Exemplul cel mai elocvent este cazul „Cisternei olandeze”, care a fost taraganat prin instante aproape patru ani. In tot acest timp, marii infractori raman in libertate.

Cele mai citite

Sfânta Parascheva. Mii de pelerini prezenți la Iași

În jur de 8.000 de persoane sunt prezente la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, care a fost scoasă...

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creștere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica și Antibiotice Iași, în topul tranzacțiilor Toţi indicii locali au început săptămâna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea,...

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou în decembrie!

Barcelona s-ar putea întoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou încă din luna decembrie, dacă planul președintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă