10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialConstanţa are cea mai modernă staţie de epurare din România

Constanţa are cea mai modernă staţie de epurare din România

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Gabriel Călin Onaca, şi directorul companiei Motorola, Graeme Hobbs, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, au vizitat, ieri, centrul zonal de la Cobadin şi cea mai modernă staţie de epurare din ţară, modernizată pe bani europeni. Evenimentul a fost prilejuit de inaugurarea programului pilot “SCADA” Cobadin şi încheierea proiectului „Instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona anaerobă a bio reactoarelor, inclusiv mutarea treptei nămolului“ la Staţia de Epurare Constanţa Nord.

Economie de energie

În proiectul SCADA sunt cuprinse 25 de localităţi din zona Cobadin şi 64 puncte de lucru automatizate pentru funcţionarea acestui sistem. Fiecare punct de lucru a fost dotat cu staţie de pompare, staţie de clorinare, puţuri, rezervoare, bazine de acumulare. În plus s-a creat o reţea de distribuţie apă pe teritoriul celor 25 de localităţi. Beneficiari ai acestui proiect sunt peste 25.000 de locuitori. “Suntem înştiinţaţi imediat de orice avarie care apare în acest sistem pentru că presiunea scade şi atunci cineva trebuie să meargă să rezolve această avarie. Din fericire pentru noi, rezultatele din ultimele două luni au arătat că numărul acestor avarii a scăzut semnificativ pentru că s-au eliminat şocurile hidraulice, presiunile necontrolate. În afară de acest lucru, o mare surpriză pentru noi a fost că am obţinut o economie de energie reală măsurată foarte mare, de aproximativ 22% doar după două luni”, a precizat directorul general adjunct în cadrul S.C. RAJA S.A., Aurel Presură.

Directorul general Motorola, Graeme Hobbs, a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment: “Vorbim despre un parteneriat de durată între companiile noastre. Suntem extrem de încântaţi de proiectul pilot pe care l-am implementat pentru că într-un timp foarte scurt a ademonstrat rezultate companiei RAJA Constanţa şi unul dintre cele mai importante rezultate a fost servicii de mai bună calitate pentru populaţie”.

Nămol pompat la o distanţă de 8 km

La staţia de epurare Constanţa Nord oaspeţii au vizitat decantoarele complet acoperite. Nămolul nu se mai transportă cu camionul, ci prin conductă. Aşadar, cele 60 de tone de nămol extrase pe zi de la staţia de epurare se pompează printr-o conductă, iar la Poiana s-a construit o gospodărie care produce nămol cu o substanţă uscată 25%. „Operatorul regional RAJA ne-a mai făcut o surpriză. Acesta este un proiect care nu numai că a maximizat utilizarea fondurilor nerambursabile în România ci a fost şi terminat înainte de termen”, a spus secretarul de stat Gabriel Onaca.  „Este o premieră naţională pentru RAJA Constanţa pentru că este prima staţie acoperită integral. În afară de acest lucru, nămolul este pompat la o distanţă de 8 km de această zonă şi gospodăria de nămol se află undeva în zona Poiana. Toate aceste lucruri au fost făcute pentru a elimina disconfortul creat de mirosul de la transportul nămolului. Avem cea mai modernă staţie de epurare din România care nu creează nici un disconfort cetăţenilor şi turiştilor. În prima etapă s-a realizat modernizarea acestei staţii cu o tehnologie foarte modernă şi în etapa a doua a trebuit să facem  eforturi susţinute pentru a acoperi staţia. Pe viitor avem intenţia de a construi o staţie de compost pentru ca acest nămol să îl folosim în agricultură“, a mai spus Aurel Presură. Proiectul din zona Constanţa Nord a început în 2003, atunci când s-a construit o staţie de epurare nouă, cea veche fiind din anii 60. 

Finanţat şi de Guvernul SUA

Valoarea proiectului de la Cobadin este de două milioane de dolari, din care 1,2 milioane de dolari reprezintă un grant de la Guvernul SUA, prin Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare de la nivelul Amvasadei SUA la Bucureşti, 600.000 de dolari reprezintă un grant din partea Motorola care a oferit sistemele pentru monitorizare, iar 200.000 de dolari reprezintă contribuţia RAJA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă