11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul Naţional de Integritate condamnă atacurile din partea trustului Intact la adresa...

Consiliul Naţional de Integritate condamnă atacurile din partea trustului Intact la adresa ANI

Consiliul Naţional de Integritate condamnă atacurile practicate în ultimele zile de postul de televiziune „Antena 3” și cotidianul „Jurnalul Național”, la adresa Agenției Naționale de Integritate și a președintelui ANI, Horia Georgescu.

”Prin lansarea în spațiul public a unor informații false, tendenţioase şi speculative, se acreditează ideea că activitatea Agenției și a managementului său este abuzivă. Toate rapoartele Comisiei Europene referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare, precum și cele de audit extern independent consemnează nu doar că Agenția Națională de Integritate și-a îndeplinit misiunea, dar și „abordarea modernă a managementului A.N.I.” sau faptul că instituția „este percepută ca un model bună practică la nivel internațional”. Raportul anual de audit extern independent, analizat de Consiliul Național de Integritate în ședință publică, este singurul instrument prevăzut de lege, prin care se poate evalua activitatea Agenției și a managementului acesteia”, arată Consiliul Naţional de Integritate într-un comunicat. 

CNI constată cu îngrijorare faptul că Agenția Națională de Integritate nu este nici prima și nici singura instituție din sfera justiției atacată mediatic de aceste organisme de presă. Fenomenul presiunilor mediatice asupra instituțiilor statului care au demonstrat rezultate concrete în prevenirea și combaterea corupției a fost remarcat inclusiv de Comisia Europeană, care nota în Raportul MCV din ianuarie 2013: „Agenția, Consiliul Național de Integritate și personalul acestora au făcut obiectul unor frecvente atacuri politice și mediatice” , remarcând, totodată, „acte de intimidare sau hărțuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituții judiciare și anticorupție importante, inclusiv amenințări cu un caracter personal împotriva judecătorilor și a familiilor acestora și campanii mediatice de hărțuire”.

”Prin promovarea unor exemple izolate, în care opiniile instanței au fost diferite față de constatările A.N.I., se acreditează eronat ideea conform căreia activitatea Agenției este lipsită de rezultate. În realitate, rata de succes în ceea ce privește cazurile în care constatările A.N.I. au fost menținute (prin decizii irevocabile ale instanțelor sau prin necontestarea raportului de evaluare) este de 94% în cauzele de incompatibilitate, 92% în cazurile de conflicte de interese și 72% în cazurile de averi nejustificate. Potrivit ultimului raport de activitate al A.N.I., Agenția a finalizat până în prezent 7.519 cauze, dintre care peste 1.000 se referă la incompatibilități (797), conflicte de interese (307) și averi nejustificate (72)”, precizează CNI.

Consiliul Național de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă, format în prezent dintr-un număr de membri desemnați de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităților naționale din Camera Deputaților, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociației Comunelor din România, precum și reprezentanți ai funcționarilor publici.

 

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă