Grupul anticorupție din Consiliul Europei (GRECO) a cerut, joi, Atenei să adopte o serie de măsuri pentru a asigura integritatea parlamentarilor și magistraților greci, arătând spre „lacune” în arsenalul ei juridic, scrie Agerpres.
În ultimul său raport privind Grecia și citat de AFP, GRECO consideră că Atena este încă „într-un stadiu precoce al politicilor de integritate pentru parlamentari”, în principal pentru că „nu există încă un cod de conduită” pentru acești aleși.
Grupul de experți se referă mai ales la „lacune de reglementare” într-o „varietate de domenii”, arătând spre „manipularea cadrului legislativ și instituțional, scutindu-i de răspundere pe autorii unor acte contrare legii, facilitată de lipsa de transparență a procesului legislativ”.
GRECO adresează o serie de 19 recomandări Atenei, cerându-i mai ales „reguli” vizând consolidarea raportării conflictelor de interese, „reglementarea cadourilor pentru parlamentari și a relațiilor lor cu alții, inclusiv grupuri de lobby”.
Grupul anticorupție cere de asemenea Atenei să-și „revizuiască sistemul de imunități” și să-i facă pe parlamentari „conștienți de îndatoririle lor”, notează France Presse.
„Corupția este considerată acum ca una dintre problemele care au adus Grecia în actuala criză financiară”, scrie GRECO în raportul său de 61 de pagini disponibil în limba franceză.
Ea este chiar „una dintre cauzele principale ale crizei economice actuale”, insistă secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, citat într-un comunicat.
Grecia s-a clasat pe locul 69 din 175, potrivit indicelui de percepție a corupției (2014) publicat de Transparency International citată în raport.
Într-o măsură mai mică, GRECO se referă de asemenea la metodele de selecție a magistraților în Grecia.
„Chiar dacă judecătorii și procurorii sunt supuși unor reguli de carieră și proceduri care să le protejeze integritatea, Grecia trebuie încă să facă o codificare a regulilor de conduită”, estimează GRECO, care speră că „strategia și planul de acțiune anticorupție — adoptate în 2013-2014 (de Atena) — vor conduce la schimbări”.
Compus din 48 de state europene și Statele Unite, GRECO este un organism al Consiliului Europei creat în 1999 ce are ca scop ameliorarea capacității membrilor săi în lupta împotriva corupției.