10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul de Securitate a autorizat misiunea ONU-OIAC de distrugere a arsenalului chimic...

Consiliul de Securitate a autorizat misiunea ONU-OIAC de distrugere a arsenalului chimic sirian

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat vineri crearea unei “misiuni comune” a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice cu scopul de a elimina arsenalul chimic sirian, potrivit unor diplomaţi, informeaza mediafax.

 

Preşedintele Consiliului în octombrie, ambasadorul azer Agshin Mehdiyev, i-a trimis o scrisoare secretarului general al ONU Ban Ki-moon care “autorizează crearea misiunii comune ONU-OIAC, aşa cum a fost propusă” chiar de către Ban Ki-moon într-un raport recent.

Ban Ki-moon a recomandat luni crearea unei “misiuni comune” ONU-OIAC de 100 de persoane, cu baza la Damasc şi o bază secundară în Cipru, condusă de un “coordonator civil special”.

Potrivit unor surse de la ONU, secretarul general a optat ca postul să fie ocupat de către Sigrid Kaag, sebsecretarul general al Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP).

 

Misiunea este însărcinată să distrugă armamentul chimic sirian până la 30 iunie 2014.

Într-o primă discuţie, joi, cei 15 membri ai Consiliului au susţinut aceste recomandări şi au acceptat ca autorizaţia Consiliului să fie dată prin scrisoare, ci nu printr-o nouă rezoluţie, pentru a câştiga timp.

Consiliul a adoptat la sfârşitul lui septembrie o rezoluţie privind eliminarea arsenalului chimic sirian până la jumătatea lui 2014.

O echipă de experţi ONU şi OIAC se află deja în Siria de la 1 octombrie şi a început anihilarea acestui arsenal. Ea a primit membri suplimentari, fiind alcătuită în prezent aproximativ 60 de persoane, a anunţat ONU vineri.

OIAC a fost recompensată vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe 2013. Fondată în 1997, cu sediul la Haga, ea este însărcinată să aplice Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), semnată pe 13 ianuarie 1993.

 

Cele mai citite

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...
Ultima oră
Pe aceeași temă