20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialConsensul finlandez

Consensul finlandez

Parlamentul finlandez a incredintat fostului premier Matti Vanhanen, presedintele partidului centrist, formarea noului guvern, la o luna dupa victoria sa la legislative.
Matti Vanhanen, care a condus guvernul de centru-stanga intre 2003 si 2007, ca sef de partid a primit cel mai mare numar de sufragii la scrutin, fiind desemnat de presedintele republicii, Tarja Halonen, unic candidat la functia de sef al executivului.
Partidul centrist finlandez, care a format o majoritate cu dreapta dupa ce a guvernat cu stanga timp de patru ani, este pivotul jocului politic dupa 1917, cand Finlanda si-a proclamat independenta fata de Rusia. Centrul a dat tarii 21 de prim-ministri din 73, fata de 14 cati a dat partidul social-democrat (SDP) si 8 pentru conservatori. Detronat in 1977 de SDP, ex-Federatia agrariana, devenita Partidul centrist, si-a asumat din nou conducerea guvernului in 1991 si apoi in 2003. Acum, prin victoria din 18 martie, Matti Vanhanen va incepe un nou mandat, iar conservatorii vor intra in guvern dupa patru ani de opozitie.
Potrivit politologilor, consensul politic finlandez tine inainte de toate de modul scrutinului proportional care face obligatorie formarea aliantelor, pentru ca nici un partid nu poate guverna singur.
Acest sistem, asemenea celui din Italia, a cunoscut adesea dificultati cu o speranta redusa de viata pentru guverne. Dupa 1917, 12 prim-ministri au fost simpli "ministri tehnicieni". In pofida tuturor greutatilor, el carmuieste viata politica finlandeza de noua decenii si nu impiedica majoritatile pestrite sa se lanseze in proiecte de anvergura.
Cultura consensului se afla la baza fondarii republicii finlandeze, dupa razboiul civil care a opus in 1917 si 1918 "garzile albe nationaliste" "garzilor rosii" probolsevice si politologii sustin ca moderatia politica a fost perceputa ca o protectie contra fascismului, pe de o parte, si a comunismului, pe de alta, avand drept consecinta aparitia centrismului ca forta de coagulare.
Astazi, constituirea aliantelor este facilitata de atenuarea diferentelor intre programele partidelor. Diferentele exista, dar se erodeaza. In ultimele doua decenii, Finlanda a cunoscut toate formele de coalitie intre cele trei mari partide, care oscileaza de la inceputul secolului al XX-lea intre 20 si 30% fiecare.

Evolutii

In diverse perioade au guvernat impreuna stanga si dreapta, centrul si dreapta, centrul si stanga. Cele trei mari formatiuni s-au aflat in acelasi guvern doar de doua ori: in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si in 1958.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă