20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialConjectura lui Kato si-a gasit "nasul"

Conjectura lui Kato si-a gasit „nasul”

Un profesor de matematica al universitatii americane Missouri -Columbia a reusit sa rezolve o problema care de mai bine de 40 de ani reprezenta un adevarat cosmar pentru matematicieni.
Problema, cunoscuta sub numele de Conjectura lui Kato (dupa numele defunctului matematician Tosio Kato, cel ce a formulat-o prima data in 1953), este legata de teoria undelor care se propaga prin medii diferite. Rezolvitorul, Steven Hofmann (47 de ani), a declarat ca timp de patru ani, cat i-a luat gasirea solutiei, a adormit si s-a trezit permanent cu ea in minte, dedicandu-i zi de zi cate opt ceasuri. „Ma gandeam la problema si cand mergeam cu bicicleta”, a marturisit matematicianul. In final, intreaga solutie nu a necesitat mai mult de 150 de cuvinte. La gasirea ei au contribuit si cativa colegi: Pascal Auscher, Michael Lacey, John Lewis, Alan McIntosh si Philippe Tchamitchian.
Seful catedrei de matematica de la Universitatea Berkeley din California, Theodore Slaman, a comparat rezolvarea Conjecturii lui Kato cu „gasirea Sfantului Graal”. „Odata ce ai rezolvat o problema atat de veche, ti se deschide o arie de cercetare complet noua”, afirma Slaman. Profesorul Steven Hofmann a fost invitat sa-si etaleze performanta la exclusivistul Congres International al Matematicienilor, programat anul viitor la Madrid. „E ca si cand ai fi selectat in echipa stelelor”, a comentat matematicianul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă