4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCongresul miliardarilor comunişti. Vezi ce averi au deputaţii chinezi

Congresul miliardarilor comunişti. Vezi ce averi au deputaţii chinezi

În 1978, 72% dintre delegaţii Congresului Popular Naţional al Chinei erau de provenienţă modestă: muncitori, ţărani şi soldaţi. astăzi, aceştia au fost înlocuiţi de „o nouă elită a bogaţilor şi faimoşilor: antreprenori şi celebrităţi care reprezintă diverse grupuri de interese”, după cum relatează portalul de ştiri Asia Times Online: 70% dintre delegaţii congresului actual sunt oficiali ai Partidului Comunist, 20% sunt manageri şi directori ai unor companii de stat sau private, şi numai 10% sunt intelectuali sau muncitori fără funcţii oficiale sau averi.

Conform publicaţiei Hurun Report, o revistă dedicată consumatorilor produselor de lux, din China, cei mai bogaţi 70 de delegaţi deţin, împreună, 89,8 miliarde dolari – cu 11,5 miliarde mai mult decât în 2010; în acelaşi timp, cei 660 de oficiali din cele trei ramuri ale Guvernului american au o avere combinată de 7,5 miliarde dolari. Cel mai bogat dintre aceştia, congressmanul californian Darrell Issa, cu o avere de 700,9 milioane dolari, s-ar situa doar pe locul 40 dacă ar face parte din Congresul Popular chinez, al cărui clasament este condus de industriaşul Zong Qinghou (10,75 miliarde dolari), dezvoltatorul imobiliar Wu Yajun (6,64 miliarde dolari) şi magnatul Lu Guanqiu (1,87 miliarde dolari).

Totuşi, aceste cifre nu reflectă neapărat o creştere a bunăstării naţionale a Chinei – ci mai curând o creştere a discrepanţei dintre bogaţi şi săraci: venitul mediu anual pe cap de locuitor este de numai 2.425 dolari.

La Congresul Popular se vine în Audi

În mod ironic, lucrările Congresului Popular vor sta, în acest an, sub semnul comemorării vieţii lui Lei Feng, un simplu soldat care, după ce a murit strivit de un stâlp telefonic în 1962, a fost transformat de propaganda comunistă într-un simbol politic al eroismului poporului chinez. Resurecţia cultului personalităţii sale este legată de o campanie iniţiată în 2011 de preşedintele Hu Jintao, care are ca obiectiv „restaurarea valorilor socialiste” ale ţării, după cum relatează cotidianul canadian The Globe and Mail. Însă, constată publicaţia canadiană, „pentru mulţi chinezi, folosirea lui Lei Feng ca cetăţean model arată de parcă Partidul Comunist ar cere proletariatului să se comporte după cum i se spune, nu după cum i se arată”.

Contrastul dintre „modelul” Lei Feng şi ostentaţia cu care unii dintre deputaţi îşi pun în evidenţă bogăţia a fost remarcată de mai mulţi bloggeri chinezi, după cum relatează Asia Times Online. Printre altele, aceştia au atras atenţia asupra ceasului Piaget, în valoare de 48.000 euro, purtat de populara cântăreaţă Song Zuying, sau asupra costumului roz al designerului Emilio Pucci, estimat la 1.500 euro (şi asortat cu un colier Chanel, în valoare de 1.000 dolari), purtat de Li Xiaolin, fiica fostului premier Li Peng. „Un show al produselor de lux”, „parada modei din Beijing” sau „o petrecere de scos ochii”, au numit bloggerii întrunirea politică, iar Shang Qingrui, un actor de comedie, a declarat, referitor la automobilele germane cu geamuri fumurii folosite cu predilecţie de către oficialii şi magnaţii chinezi, că „dacă ar mai trăi astăzi, Lei Feng ar conduce, probabil, un Audi”, relatează The Globe and Mail.

Elitele, pe picior de plecare

Însă, deşi elitele chineze par să ducă o viaţă lipsită de griji, o mare parte a acestora se gândesc foarte serios să emigreze. Două studii separate, realizate anul trecut de bănci chineze în colaborare cu firme de consultanţă, au arătat că peste 60% dintre chinezii care dispun de averi de peste 1,6 milioane dolari fie au început deja procedurile de emigrare, fie intenţionează să o facă în perioada următoare, conform cotidianului canadian Vancouver Sun. Motivul principal este nesiguranţa politică: „într-o ţară condusă de un regim dictatorial al unui singur partid, averea lor poate fi confiscată în orice moment”, constată Vancouver Sun. Însă şi calitatea vieţii lasă de dorit: aerul este poluat, apa este potabilă numai după nume, iar educaţia este, în ciuda investiţiilor din ultimii ani în universităţi de top, mult sub nivelul celei din Statele Unite, Canada sau Marea Britanie – ţintele preferate ale milionarilor emigranţi. Iar dacă acest trend va continua, nu este exclus ca la viitoarele Congrese Populare procentul delegaţilor fără milioane de dolari în conturi să revină la nivelul pe care l-a avut în anii ’70.

Cele mai citite

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă