PERSONAJELE DIN "HAMLET" EXERCITA O ATRACTIE DEOSEBITA PENTRU ORICE CREATOR. SUNT O PROBA DE FOC, ATÂT PENTRU INTERPRETI, CÂT SI PENTRU REGIZOR. LA TEATRUL METROPOLIS SE PROPUNE UN "HAMLET" AXAT PE O SINGURA TEMA PRINCIPALA DIN MULTITUDINEA CELOR EXPUSE DE SHAKESPEARE, CEA REFERITOARE LA NECESITATEA MORALEI.
Acest spectacol nu intrebuinteaza exagerate si inutile artificii teatrale, regizorul Laszlo Bocsardi si-a dorit, si a reusit, doar sa puna spectatorii in contact cu o poveste simpla, directa, cu o tema desprinsa din intregul piesei, referitoare la dragoste si moarte, la morala vietii. Actorii distribuiti au avut insa a se confrunta cu aceeasi replica coplesitoare ca sensuri scrisa de Shakespeare. Fraza, a vegheat regizorul sa fie nuantat descifrata, cu grija fata de amanuntul subtextului continut. Trairea sincera a substantei replicii de catre majoritatea interpretilor incanta spectatorul. Mai trebuie subliniat ca unii actori din distributia actuala au mai avut prilejul intalnirii cu aceasta piesa. Alexandru Repan (Polonius) a jucat candva regele in regia lui Dinu Cernescu, Sorin Leoveanu (Claudius) l-a interpretat pe Hamlet in regia lui Vlad Mugur. In Claudius, adaptandu-se noii viziuni regizorale, Sorin Leoveanu intelege sa nu-si trateze personajul doar ca un rege autoritar, despotic, ci mai mult ca un barbat pasional, dominat de dragostea carnala pentru Gertrude, caruia i se va demonstra vinovatia si va fi coplesit de ea. Sorin Leoveanu din monologul ispasirilor vinovatiei face o mica bijuterie a spectacolului. Acea scena se detaseaza din ansamblul reprezentatiei, atat ca imagine – prin prezenta rigida a unor calugari -, cat si prin interpretarea excelenta a actorului. Un Polonius perfid si obedient, speculant al relatiilor de dragoste sesizate in jurul sau, un parinte interesat sa-si consolideze statutul social si prin copiii sai pe care vrea sa-i domine autoritar, construieste cu finete Alexandru Repan. O tanara actrita, Ioana Anastasia Anton se remarca drept un talent de exceptie in rolul Ofeliei. Actrita are farmec si naturalete in expresie, gandeste in amanunt naivitatea, candoarea personajului, ii atribuie subtil sensibilitate. Scena de nebunie a Ofeliei este un alt moment de marca al reprezentatiei.
"Toti vor sa joace Hamlet".
Carl Sandburg
Viziunea regizorala evidentiaza ca moartea este un dat existential si spectacolul debuteaza cu un prolog ciudat, lipsit de replica al celor doi gropari, care apoi, in scena creata de Shakespeare, vor manevra numeroase cranii. In rolul groparului veti avea prilejul descoperirii unei alte interpretari de exceptie datorata actritei Coca Bloos. Impune personajul sau straniu drept un cugetator al vietii, pentru care moartea e extrema sa ce nu ocoleste pe nimeni. E acompaniata convingator in scena de Igor Caras. Fantoma tatalui, Florin Zamfirescu o transforma intr-un personaj trist, incrancenat pe dorinta razbunarii, un om ce a avut candva autoritate pe care incearca sa o exerseze acum si asupra lui Hamlet. Simplist se dezvolta personajul Gertrudei de catre Diana Cavallioti.
Hamlet, pe care toti vor sa-l joace, este Marius Stanescu, actor care mai sustine si un altfel de Hamlet pe scena Teatrului Odeon, in "Hamletmachine" de Heiner Muller. Ca expresie generala a imaginii Hamletul sau e obosit, imbatranit prea devreme si obsedat doar de ideea razbunarii. In partea a doua a reprezentatiei actorul reuseste sa scoata din aceasta maniera personajul, sa dezvolte nuantat relatiile cu Ofelia si Laertes (Laszlo Motray prezinta convingator rolul).
Raman palide aparitii in spectacol Sorin Dobrin (Rosencrantz), Alin Teglas (Guildenstern), Cristian Motiu (HoraTio).
Scuze pentru "expedierea" recomandarii acestui spectacol ce trebuie vizionat deoarece intalnirea cu Shakespeare ramane o sarbatoare culturala infaptuita cu respect pentru Will de cei ce au propus-o la Teatrul Metropolis.
HAMLET
Tragedie. 3h 30min.
Regia: Lászlo Bocsárdi Cu: Marius Stanescu, Sorin Leoveanu, Florin Zamfirescu, Alexandru Repan, Laszlo Motray, Ioana Anastasia Anton, Coca Bloos
Teatrul Metropolis (021.210.51.08).
Pret bilet: 15,90 lei. Spectacolul se reia la sfarsitul lunii februarie.