Cele 5,2 milioane de alegatori israelieni au votat ieri in cadrul alegerilor generale, considerate cruciale pentru directia viitoare a tarii si pentru procesul de pace cu palestinienii.
Nu mai putin de 33 de partide s-au prezentat in alegeri cu speranta ca vor obtine cele 2% din voturi necesare pentru intrarea in Knesset, Legislativul israelian. Sondajele de opinie indicau drept castigator partidul de dreapta Likud, condus de Benjamin Netanyahu, care spera sa revina la conducerea guvernului. Competitia se anunta insa stransa, partidul Kadima, al actualei sefe a diplomatiei israeliene, Tzipora Livni (favorabila solutionarii conflictului dintre cele doua state, israelian si palestinian), recuperand din diferenta fata de Likud.
Netanyahu parea sa fi pierdut din voturi in favoarea partidului de extrema dreapta Israel Beyiteinu, condus de Avigdor Lieberman, ale carui luari de pozitie dure au raspuns sentimentelor de nesiguranta si neincredere ale unora dintre cetatenii israelieni. "Abia am luptat intr-un razboi pe care l-am castigat si nici macar razboiul nu a oprit tirurile de rachete. Astfel incat israelienii privesc in jur si isi spun: «Nimeni nu ne poate da pacea, nimeni nu ne poate da securitate, pe cine ne putem baza?»", explica starea de spirit a alegatorilor Yossi Klein Halevi, de la Adelson Institute for Strategic Studies, din Ierusalim, citat de AP.
Sustinatorii lui Netanyahu s-au declarat optimisti, intrucat chiar si in cazul unei victorii a Kadima, estimarile indicau ca dreapta va avea majoritatea in Knesset si, prin urmare, va da viitorul premier al Israelului. si Netanyahu, si rivala sa au declarat ca, indiferent de rezultat, o coalitie Likud-Kadima este exclusa, fiecare formatiune incercand sa incheie aliante cu partide din propriul spectru politic. Contrar prognozelor privind o prezenta redusa la vot, pe fondul acestei scaderi a increderii in politicieni, pana ieri, la ora 12.30 (la cinci ore si jumatate dupa deschiderea urnelor), votasera 23,5% din cetatenii cu drept de vot, cu 3% mai multi decat la precedentele alegeri generale, din 2006. Majoritatea celor 9.263 de sectii de votare au ramas deschise pana la ora 22.00 (ora locala, aceeasi cu ora Romaniei).