21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialConflict în Republica Centrafricană: Franţa, SUA şi ONU evacuează o parte din...

Conflict în Republica Centrafricană: Franţa, SUA şi ONU evacuează o parte din cetăţeni

Franţa, Statele Unite şi ONU au luat măsuri de protecţie a cetăţenilor, în timp ce rebelii din Seleka se afişează drept stăpânii Republicii Centrafricane, relatează AFP, potrivit Mediafax.

În timp ce Parisul îşi protejează ambasada de la Bangui atacată miercuri de manifestanţi, ONU şi Statele Unite au anunţat miercuri retragerea „temporară” din Republica Centrafricană a tuturor angajaţilor care nu sunt consideraţi indispensabili şi a familiilor acestora. Este vorba de 200 de persoane din partea ONU şi un număr neprecizat din partea ambasadei Statelor Unite.

Întăriri din Ciad, care campează la porţile Bangui la apelul preşedintelui centrafrican par să fie ultima redută împotriva unui avans al insurgenţilor către capitală.

După mai mult de 15 zile de operaţiuni şi cucerire a oraşelor, Seleka (Alianţă în limba naţională) a afirmat că „din motive de securitate şi pentru protejarea populaţiei civile, nu mai consideră necesar să desfăşoate o bătălie la Bangui pentru ca trupele sale să intre, deoarece generalul François Bozizé (…) a pierdut deja controlul ţării”.

La Bangui, câteva sute de persoane, apropiate puterii, au aruncat cu proiectile în ambasada Franţei pentru a denunţa pasivitatea fostei puteri coloniale. Acestea au organizat anterior o manifestaţie în faţa ambasadei Statelor Unite.

Într-un comunicat, Guvernul centrafrican a „făcut apel la Franţa”, miercuri, pentru a ajuta dialogul între putere şi coaliţia rebelă Seleka.

După incidentele din apropierea ambasadei, preşedintele francez François Hollande i-a cerut ministrului Apărării „să ia toate dispoziţiile pentru a garanta securitatea” celor 1.200 de francezi care locuiesc în Republica Centrafricană şi a ambasadei. „Aceste măsuri au fost puse în aplicare în cel mai scurt timp şi vor fi prelungite atât cât va fi necesar”, a anunţat palatul Elysée într-un comunicat.

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a confirmat că reprezentanţa diplomatică a fost „securizată” de aproximativ 30 de soldaţi francezi, iar calmul a fost restabilit.

Manifestanţii au declarat că protestează faţă de pasivitatea Parisului în această criză.

„Suntem aici la ambasada Franţei pentru că Franţa este cea care ne-a colonizat. Dar Franţa are tendinţa să ne abandoneze. Nu mai avem nevoie de Franţa, Franţa nu are decât să îşi ia ambasada şi să plece”, a declarat o manifestantă.

Mai mulţi tineri au aruncat cu proiectile în clădire şi au spart câteva geamuri, atacând şi reprezentanţa Air France.

Ambasadorul Franţei la Bangui, Serge Mucetti, a declarat că „drapelul francez a fost coborât de pe catarg şi a fost luat de manifestanţi”, calificând demonstraţia drept „deosebit de violentă”.

Republica Centrafricană, cu cinci milioane de locuitori, este implicată din 2007 într-un proces de pace după mai mulţi ani de instabilitate, rebeliuni multiple, revolte militare şi puciuri.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă