-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialConfesiunile scriitorilor

Confesiunile scriitorilor

La editura Polirom criticul Daniel Cristea Enache si-a strans o serie de interviuri facute in ultimii ani cu scriitori importanti ai literaturii romane. Cartea se intituleaza Sertarul scriitorului roman si, intr-adevar, titlul oarecum nedumereste. Dar daca gandim putin vedem ca tocmai un asemenea titlu isi are rostul. De ce? Sertarul, asa cum stim, este locul unde sunt pastrate texte care nu pot (deocamdata) vedea lumina tiparului. Tot asa, marturisirile mai mult sau mai putin neconventionale pe care le fac aici scriitorii solicitati sunt la randul lor scoase dintr-un fel de sertar, fiindca, poate, in cuprinsul unei carti ce ar purta semnatura respectivului autor nu ar aparea. Cel putin aceasta este prima explicatie care mi-a venit legata de titlu. Autorul cartii ofera o alta. Apoi, sub titlu sta scris „dialoguri pe hartie”. Daniel Cristea Enache m-a lamurit: „Sunt pe hartie fiindca nu au fost facute cu reportofonul. Adica intrebarile au fost redactate si inaintate celui intrebat. De aici pleaca de altminteri si natura acestor interviuri. Ele nu au in structura si substanta lor nimic gazetaresc, in sensul nervozitatii si superficialitatii, care caracterizeaza asemenea interviuri. Interviurile luate de tanarul critic sunt linistite, asezate, temeinice. Intrebarile pe care le-a formulat nu au nimic eliptic sau interjectional. Sunt lungi, arborescente, izvorand de fapt dintr-o serioasa cunoastere a operei celui solicitat sa raspunda. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o adevarata carte de interviuri, si nu cu niste suete, cum se mai practica in lumea noastra grabita si prea putin simtita.
Cine sunt cei intervievati? Mircea Anghelescu, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Nina Cassian, Gabriel Dimisianu, Stefan Augustin Doinas, George Gana, Gheorghe Grigurcu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ileana Malancioiu, Dumitru Nicu, Virgil Nemoianu (doua discutii), Z. Ornea, Octavian Paler, Marta Petreu, Andrei Plesu, Cristian Tudor Popescu, Eugen Simion, Mihai Sora, Dorin Tudoran.
Sunt, cum se vede, autori din generatii diferite, unii situati chiar pe pozitii adverse. Daniel Cristea Enache il abordeaza pe fiecare intr-un mod obiectiv, impartial. Departe de el gandul de a ridica mingea la plasa interlocutorului! Bunaoara, nu uita sa-i aminteasca lui Gh. Grigurcu ca ei doi nu prea sunt de acord in anumite probleme. Pe academicianul Eugen Simion il intreaba direct, fara menajamente, cum intampina tot sirul de acuze care i s-au adus, pentru ca neacceptand revizuirile nu se arata a fi un lovinescian. Pe Marta Petreu o ataca exact acolo unde trebuia, adica la cartea ei despre Cioran, smulgand de la distinsa poeta si profesoara de filosofie o afirmatie pe care o foloseste chiar si in titlu: „Legionarismul este produsul nostru national, revolta inconstientului nostru colectiv rau si ranchiunos”. Cristian Tudor Popescu vorbeste ca de obicei de stilul sau care face din nuante tais de brici, afirmand ca opera literara nu dainuie in timp, ci doar in acel foarte scurt interval cat e vie in ochii si sufletul celui care o parcurge. Sunt multe lucruri interesante in aceasta carte de interviuri. Daniel Cristea Enache si-a dovedit calitatile de bun intervievator, de maieut, care scoate din celalalt ce trebuie scos in cartea sa de convorbiri cu Ileana Malancioiu aparuta tot la Polirom si care anii trecuti a fost un veritabil best-seller. Ce ar mai fi de spus despre tanarul autor? Nascut in 1974, fiind reprezentant al generatiei 2000, generatie din care s-au mai facut remarcati un Ioan Stanomir, bunaoara, sau Paul Cernat, ca sa ma refer doar la doi critici, el a avut o rubrica constanta in „Adevarul literar si artistic”, a primit premiul de debut al „Romaniei literare”, unde actualmente se numara printre cronicarii literari ai revistei. Lector universitar, cu un doctorat in opera lui I.D. Sarbu, navigheaza pe o mare agitata, unde nu intotdeauna valurile sunt carti complexe si derutante, ci… nemultumirile confratilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă