19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialConexiunea la Internet atinge o viteza de 100Mbps

Conexiunea la Internet atinge o viteza de 100Mbps

In momentul de fata British Telecom are un plan pentru dezvoltarea unei retele proprii de fibra optica care sa le permita britanicilor o navigare pe Internet cu viteze cuprinse intre 50 Mbps si 100 Mbps. Costurile realizarii infrastructurii sunt de 15 miliarde de lire sterline. Tot in Marea Britanie, o alta firma propune o solutie hibrida – o retea bazata atat pe fire de cupru cat si pe fibra optica, care ar oferi aceleasi viteze foarte mari si ar costa doar cinci miliarde de lire. In acest timp, tari precum Romania, Grecia si Italia sunt in proces de dezvoltare a unor retele wireless – WiMax, care ar putea genera viteze de pana la 70 Mbps. "Avem nevoie de suficiente dovezi care sa indice nevoia unei astfel de retele, iar eu cred ca aceste dovezi nu exista inca", spune Peter Philips, directorul de dezvoltare al Ofcom, organismul care se ocupa de regularizarea pietei de telecomunicatii in Marea Britanie.

In primul rand, providerii de servicii Internet, trebuie sa fie atenti la investitia pe care o fac si la banii pe care ii pot recupera dupa lansarea unui nou serviciu. Tendinta pietei este una destul de clara in cadrul pietelor europene, si anume scaderea costurilor pentru servicii si oferirea unor produse mult mai performante. Deci, in momentul in care o firma doreste sa investeasca o suma mare de bani – 15 miliarde de lire – si sa ofere abonamente la un pret scazut trebuie sa se asigure ca va avea destui abonati care vor semna un contract. "Din pacate astazi nu exista un numar mare de oameni care sa-si doreasca viteze mai mari decat au acum", crede Peter McCarthy de la BT. Insa, operatorul telecom isi doreste foarte mult sa realizeze noua retea si sa renunte treptat la serviciile ADSL din prezent. Oricum, Europa este cu un pas in urma Japoniei si Coreii de Sud, unde retelele de fibra optica ofera utilizatorului o viteza de aproximativ 100 Mbps, nu mai sunt de ceva timp o noutate, in timp ce Franta si Germania abia au pus la dispozitia catorva sute de utilizatori unele retele locale.
Insa dezvoltarea unor retele pe plan local nu va duce la atingerea vitezelor mentionate. Este nevoie de o dezvoltare pe scara mai larga, pentru ca utilizatorul sa poata folosi intreaga capacitate de transfer.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă