19.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialConducerea Prefecturii si a ISJ, acuzate de abuzuri si santaj politic

Conducerea Prefecturii si a ISJ, acuzate de abuzuri si santaj politic

Conducerea PSD Alba a lansat, ieri, un atac extrem de dur la adresa conducerii Prefecturii si a Inspectoratului Scolar Judetean. Prefectul Cosmin Covaciu a fost acuzat de santaj, in timp ce inspectorului scolar general Cornel Sandu i s-a reprosat faptul ca a recurs la presiuni asupra directorilor de scoli numiti in timpul guvernarii trecute pentru a demisiona din functie.
Presedintele executiv al filialei PSD, Dorin Sandea, i-a adresat o scrisoare deschisa lui Covaciu in care ii solicita sa verifice „abuzurile care se fac la Inspectoratul Scolar Judetean”. „Pana la numirea dumneavoastra ca „prefect apolitic” ati desfasurat o intensa activitate la nivelul judetului Alba de indepartare din institutiile publice, din serviciile deconcentrate ale administratiei publice, din companiile si societatile comerciale de interes national, a reprezentantilor PSD, precum si pentru numirea in aceste functii a reprezentantilor partidelor aflate la guvernare: PNL, PD, UDMR si PC. Nu a contat profesionalismul celor schimbati din functii, ci satisfacerea clientelei politice a partidelor aflate la guvernare! Ati recurs la santaje sau promisiuni pentru cei care au fost schimbati din functie. Va reamintesc in acest sens ca inainte de a fi schimbat din functie m-ati chemat la dumneavoastra, cerandu-mi sa demisionez si sa accept functia de director al unui colegiu din municipiul Alba Iulia. Daca am refuzat oferta dumneavoastra, mi-ati cerut sa demisionez, pentru ca altfel vor fi efectuate controale care vor gasi deficiente in activitatea mea si oricum voi fi schimbat din functie”, afirma Sandea in scrisoarea deschisa.
Liderul PSD ofera si exemple concrete asupra a ceea ce numeste el „abuzurile” de la ISJ. „Dupa numirea actualei echipe de conducere a Inspectoratului Scolar, aceasta sau inspectori de specialitate au facut presiuni asupra directorilor si a directorilor adjuncti pentru a demisiona din functii, in caz contrar urmand a se efectua controale si a fi demisi din functii. Multi dintre directori si directori adjuncti au cedat acestui santaj, locul lor fiind ocupat cu delegatie de directorii propusi de PNL, PD si PC pe criterii politice. Unii dintre acestia nu au cedat, insa, santajului. Este cazul domnului Ioan Tomoiaga, director adjunct la Colegiul National "Inochentie Micu Clain" din Blaj”, mai sustine Sandea.
Reprezentantii organizatiei social-democratilor au exprimat pareri critice si in legatura cu numirea in functia de subprefect a unui reprezentant al UDMR, in persoana lui Arpad Ladanyi. „Consideram ca numirea in functia de subprefect a domnului Arpad Ladanyi s-a facut doar pe criterii politice nu si profesionale. Astfel, la data organizarii examenului de "atestare in functia publica de subprefect" postul de secretar general al Prefecturii era vacant, doamna Ursa Adriana fiind nevoita sa demisioneze din functie ca urmare a refuzului domnului prefect de a colabora cu aceasta si a solicitarii acestuia de a demisiona. La examenul pentru ocuparea functiei de subprefect, organizat potrivit OUG nr. 179/2005 pana in 31 decembrie 2005, a avut acces doar domnul Ladanyi Arpad, agreat de actuala guvernare pe considerentul ca era membru UDMR”, a declarat presedintele PSD Alba, Ioan Rus.
Seful ISJ Alba, Cornel Sandu, a recunoscut ca a solicitat demisia unor directori de scoli insa a completat ca a recurs la acest demers din alte motive decat cele politice. „Este drept ca la anumiti directori de scoli le-am solicitat demisia. Din 250 de directori, toti membri PSD, 50 nu mai sunt membri ai acestui partid. Cred ca reprezentantii PSD sunt cei mai putin in masura sa ma acuze de presiuni politice. Acolo unde am considerat ca lucrurile nu sunt in regula am cerut demisia directorului”, a declarat Cornel Sandu. Seful ISJ Alba a mai spus ca motivele cererilor respective au tinut de performanta obtinuta de unitatile de invatamant, precum si de relatiile tensionate cu administratia locala. „Le voi solicita si la altii sa demisioneze pentru ca din punctul meu de vedere cine greseste trebuie sa plateasca”, a afirmat Sandu.
Prefectul Cosmin Covaciu nu a putut fi contactat pentru a raspunde acuzatiilor aduse de liderii PSD Alba.

Cele mai citite

Cine-l sfฤƒtuieศ™te, รฎl sfฤƒtuieศ™te prost pe Geoanฤƒ: atac nepermis la un jurnalist de investigaศ›ii

Atacul candidatului Mircea Geoanฤƒ la prezidenศ›iale asupra presei l-a compromis definitiv, รฎn timp ce investigaศ›iile continuฤƒ sฤƒ aparฤƒ cu privire la legฤƒturile suspecte cu...

Barcelona ia รฎn considerare รฎntoarcerea lui Neymar pe Camp Nou!

Marca ศ™i Sport anunศ›ฤƒ cฤƒ FC Barcelona lucreazฤƒ la รฎntoarcerea lui Neymar, atacantul brazilian care a avut o carierฤƒ de succes la club catalan...

Elena Lasconi susศ›ine propunerile lui Nicuศ™or Dan pentru Bucureศ™ti

Elena Lasconi ศ™i-a declarat public susศ›inerea faศ›ฤƒ de cele 20 de propuneri pentru Bucureศ™ti prezentate de Nicuศ™or Dan, รฎntr-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ